Осъдиха крадец на 2 години затвор и 10 бона глоба

Наказание 2 години лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим наложи Районен съд – Балчик на 43-годишния Б. Г. П. от с. Оброчище. Той е осъден също да заплати глоба в размер на 10 000 лв. 21-годишния В. Г. Ас. от с. Оброчище получи наказание 8 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Осъдиха крадец на 2 години затвор и 10 бона глоба
Б. П. бе признат за виновен в това, че в края на януари 2012 г. в с. Оброчище, от дома на добричлия, след предварителен сговор с втория подсъдим, е отнел 3 алуминиеви рамки за прозорци и една алуминиева сателитна чиния на обща стойност 223 лв. На 08.03.2012 г. без редовно писмено позволително той извозва от горския фонд, стопанисван от Държавно ловно стопанство гр. Балчик, 0,4 куб. м дърва от дървесен вид „Ясен”, като престъплението представлява опасен рецидив.

В. Ас. бе признат за виновен, че след предварителен сговор с Б. П. е извършил кражбата на алуминиеви рамки за прозорци и на сателитна чиния.

Пресцентърът на съда припомня, че в края на януари 2012 г. Б. П. отишъл късно вечерта в дома на В. Ас. в с. Оброчище и му казал, че през деня видял в двора на пострадалия алуминиева дограма. Б. П. предложил на младежа да отидат да я откраднат и му обещал 50 лв. Спрели пред набелязаната къща, 21-годишният прескочил портичката и влязъл в двора. Б. П. стигнал до там през съседен двор. В задната част на къщата видели складирани алуминиеви рамки за прозорци с дължина 3 м и височина 1,5 м. През съседния двор ги пренесли и сложили в каруцата. С тях натоварили и сателитна чиния с диаметър 1,5 м.

На 08.03.2012 г. по главен път от курортен комплекс Албена за с. Оброчище, на кръстовището на бензиностанция „Ромпетрол”, служители на Районно управление „Полиция” спрели за проверка каруца, управлявана от Б. П. Сандъкът на каруцата бил завит с одеяло, под което полицаите открили нарязани на около 50 см дърва за огрев без необходимата горска марка. Подсъдимият обяснил, че ги е събрал в местността „Балтата”. Служителите на реда му разпоредили да откара каруцата до кметството на с. Оброчище. Там бил извършен оглед на пътното превозно средство, а дървата и брадва били иззети като веществено доказателство. За деянието били сигнализирани горските надзиратели. Те констатирали, че нарязаните дървета са около 0,4 куб. м от вида „Ясен”, а добивът им е извършен от отдел на Държавното ловно стопанство гр. Балчик.

По молба на подсъдимите и след като те признаха вината си Районен съд – Балчик разгледа делото като съкратено съдебно следствие. По този ред е постановено наказанието им, като съдът намали с 1/3 първоначално определеното им.