Международен конкурс за детска рисунка „Не на цигарите”

Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (ANVOLT), за седемнадесети пореден път реализират международен проект за промоция на здравето и превенция на тютюнопушенето сред деца и ученици от началните училища. Основна дейност на проекта е организирането и провеждането на международен конкурс за детска рисунка “Не на цигарите!”.

Международен конкурс за детска рисунка „Не на цигарите”
Проучвания на НЦОЗА показват, че около 2/3 от децата в предучилищна и училищна възраст в България са пасивни пушачи с висок респираторен риск. Майките са най-отговорни за излагане  на децата на тютюнев дим. Получава се ефект на натрупване – през бременността и ранната детска възраст.

Пасивното тютюнопушене повишава риска от недоносеност, синдром на внезапната детска смърт, инфекции на дихателните пътища, инфекции на средното ухо, бронхити и пневмонии, астма, алергии, менингококови инфекции, изоставане в растежа, нарушения в съня.  

Право да участват в конкурса „Не на цигарите“ имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна.
Крайният срок за изпращане на рисунките е 02.05.2013г. в Националния център по обществено здраве и анализи – София, бул.”Академик Иван Гешов”15.

Голямата награда е екскурзия в Рим. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди. Подробна информация можете да получите и от Регионална здравна инспекция – Добрич.