Монтирана е статуята на Люцкан пред къщата-музей "Йордан Йовков"

Статуята на Люцкан от разказа "Последна радост" на неповторимия певец на Добруджа Йордан Йовков вече е поставена пред къщата-музей.

Монтирана е статуята на Люцкан пред къщата-музей "Йордан Йовков"
Дейностите са извършени по проект на общината „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация”  на стойност 3 602 052 лв.
 
Фигурата е с нормален човешки ръст и е авторски проект на скулптора Любомир Добрев. Изработена е от бронз. Тя представлява композиция на героя Люцкан с кошница и хризантема в ръце.
 
На фасадата на къщата-музей е монтиран и барелеф с автентичен подпис на писателя, годината на раждане и кончината му, изработени от същия автор.
 
Вторият обект, в който се работи усилено през последните месеци и вече е завършен е Етнографската къща. Подменен е покрива на сградата, обработени и консервирани са всички дървени части, обновена е градината.
 
Приключиха ремонтите и в Дом-паметник „Йордан Йовков”. До края на месец юни ще се завършат дейностите в Музея по нова и най-нова история в градския парк и АЕМО „Стария Добрич”. Съществена промяна ще претърпи лицето на музея в парка, като южната фасада ще бъде възстановена в нейния автентичен вид по снимки от старото казино. В Дом-паметника е монтирана рампа и вътрешен асансьор за хора с увреждания. Обновени са основно експозиционните зали и на първия етаж е обособен информационен център, откъдето се предвижда да тръгне туристическата обиколка по реновираните пет музейни обекта. Информационният център, който е изграден в Дом-паметника, ще има връзка с всички туроператори, за да предлага новата дестинация.
 
По проекта „Йовковият Добрич” предстои закупуване на велосипедна система с 30 колела  и 5 велостоянки. Така ще се изпълни една от неговите цели за повече мобилност, а Добрич е първият град в страната с такава система. В рамките на проекта 10 души вече са обучени в професия екскурзовод. Крайният срок за приключване на всички дейности е юни 2013 г.
 
Община Добрич в партньорство с общините Балчик, Каварна и Добричка разработи проект „Пъстрото лице на Добруджа”, който ще популяризира „Йовковият Добрич” на изложенията в Берлин, Лондон и Букурещ.