Обвинен в убийство не се призна за виновен

Окръжен съд – Добрич не даде ход на наказателното дело срещу 56-годишния Никола М. Ив. от село Стефаново и го отложи за разпит на свидетелите и вещите лица.

Обвинен в убийство не се призна за виновен
Причина за това стана изявлението на подсъдимия, че не се признава за виновен по повдигнатото му обвинение за това, че на 14 срещу 15 февруари 2012 г. в Стефаново умишлено е умъртвил 67-годишен мъж от същото село, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Предвид това делото не може да бъде разгледано по реда, по който бе насрочено – съкратено съдебно следствие, и ще протече по общия ред със събиране на доказателства в съдебното следствие.

Днес Окръжен съд – Добрич конституира двете пълнолетни деца на пострадалия като граждански ищци и частни обвинители. Съдът прие за съвместно разглеждане предявените от тях граждански искове за неимуществени вреди в размер по 75 хил. лв. за всеки. Съдът не уважи претенцията им за по 25 хил. лв. обезщетение за имуществени вреди, аргументирана с финансовата помощ, която баща им оказвал.

Пресцентърът на съда уточнява, че според обвинителния акт подсъдимият и пострадалият били в близки отношения и почти ежедневно прекарвали времето си заедно. На 14.02.2012 г. около 08,30 ч. 67-годишният посетил в дома му Никола Ив., тъй като имали уговорка да му помогне да извадят малко паркет от старото училище в селото. Пострадалият щял да го използва за отопление на дома си. Веднага след това двамата се отправили към къщата на пострадалия, където изпили по около 100 гр. домашна ракия. Малко по-късно отишли в училището, където извадили паркет. Около 11,55 ч. се върнали в дома на пострадалия и заедно прекарали деня. Около 17,30 – 18 ч. съседи на 67-годишния се връщали от празник в пенсионерския клуб и от улицата му извикали, за да го поздравят. Той се показал на вратата на приземния етаж на дома си и казал, че празнува с Никола. В този момент според свидетели 56-годишният се появил до оградата на дома на пострадалия и заявил: ”Тук ще става меле.”

По данни на други свидетели подсъдимият се прибрал в дома си около 22,10 – 22,30 ч. на 14.02.2012 г. На 15.02.2012 г. около 13,55 ч. той отишъл в кметството на с. Стефаново и заявил пред служителка там, че пострадалият е заклан с брадва. От кметството уведомили органите на полицията и оперативно-следствена група извършила оглед на местопроизшествието. Тялото на 67-годишния било намерено в стая на приземния етаж на дома му на пода, в близост до масата и печката.

Според обясненията на подсъдимия той напуснал дома на пострадалия около 16,50 ч. на 14.02.2013 г. и се прибрал. На следващия ден излязъл около 09,30 ч. от дома си и отишъл при 67-годишния. Намерил го мъртъв на земята в дома му. Веднага се отправил към кметството, за да съобщи, но там не намерил никого. Затова се прибрал у дома си, а по-късно се върнал и съобщил.

Делото ще продължи на 21.03.2013 г. с разпит на свидетелите и вещите лица, изготвили 7 експертизи.