20 години затвор получи жесток убиец

Наказание 20 години лишаване от свобода наложи Окръжен съд – Добрич на 68-годишния Ради Хр. Анг. от село Ведрина. Той бе признат за виновен в това, че на 12.04.2012 г. в частен дом във Ведрина умишлено е умъртвил 68-годишна жена, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост.

20 години затвор получи жесток убиец
Съдът уважи предявените от съпруга и двете дъщери на пострадалата граждански искове и осъди Ради да им заплати обезщетение в размер на по 80 хил. лв. за всеки от тях.
 
Съдът постанови при изтърпяване на наказанието да бъдат полагани медицински грижи за 68-годишния, тъй като той страда от психично заболяване.
    
По молба на подсъдимия и след като той призна вината си и фактите в обвинителния акт, съдебният състав допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. По този ред е определено наказанието, като първоначално наложеното му – доживотен затвор, е заменено с 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.
    
По делото е установено, че на 12.04.2012 г. Ради взел железен чук и нотариални документи и отишъл в дома на брат си – съпруг на пострадалата. Отношенията между тях били влошени, заради спор за наследствени имоти, а Ради считал жената на брат си за виновна за това. Около 9 часа той заварил брат си в оранжерия и размахал пред него нотариален акт. Стопанинът го помолил да отидат в къщата, за да се разберат. Влизайки вътре, подсъдимият извадил от джоба си чука, който носел, и започнал да нанася удари върху главата на другия. Двамата се сборичкали, стопанинът паднал на леглото, а подсъдимият продължил да нанася удари с чука в лявата част на главата му.
    
В този момент се прибрала 68-гоишната жена. Ради я издърпал в коридора и започнал да й нанася удари с чука. Тя избягала в банята и се заключила. Подсъдимият я последвал и с удари с чука счупил стъклото и вратата на помещението. След това продължил да я удря в областта на главата. Докато извършвал тези действия той крещял: „Умрете! Трябва да умрете!” Стопанинът се опитал да помогне на съпругата си, но бил отново нападнат с чука. Тогава излязъл, за да повика съседи на помощ.
  
В това време подсъдимият нанасял в банята безразборно удари по главата, ръцете и цялото тяло на пострадалата, докато я умъртвил.
    
Когато съпругът й излязъл навън, започнал да крещи за помощ. Чул го съседът му, който бил с брат си на двора. Двамата се насочили към къщата, а съпругът останал да лежи в тревата. Двамата видели отворена входната врата, разбита вратата на банята, тялото на пострадалата и нож на пода. Те чули някакъв шум от вътрешността на помещението и не посмели да влязат, а се обадили на телефон 112 за медицинска помощ. След това единият свидетел съобщил на кмета.
    
Според обясненията на подсъдимия, след като разбрал, че е умъртвил жената, той самият поискал да умре, затова легнал на пода в банята, събирал течащата от него кръв в леген и чакал идването на полицейските органи.  
    
Вещото лице, изготвило съдебно-медицинската експертиза на трупа на пострадалата, е установило, че причина за смъртта й е контузия на главния мозък, довела до остра сърдечна и дихателна недостатъчност от централен произход. Втора съдебно-медицинска експертиза установява, че броят на нанесените удари в областта на главата й е не по-малко от 12, като не се изключва някои от нараняванията да са причинени от наслагващи се удари. Тя е чувствала силни болки и страдания и е съзнавала какво се извършва с нея. Смъртта й е настъпила бързо след нанасяне на ударите.  
    
Върху съпруга са нанесени не по-малко от 9 удара със значителна сила. Той е получил две средни телесни повреди, а няколко удара в лявата теменна слепоочна област са причинили тежка телесна повреда, представляваща реална опасност за живата му.
    
Заключенията на вещите лица, изготвили две съдебно-психиатрични експертиза на подсъдимия, показват, че той страда от „органично разстройство на личността”, но в резултата на проведено лечение може да участва в наказателното производство и да носи наказателна отговорност.
  
Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.