Търсят ортаците на Октай; Депутатските заплати пак замръзнаха

Без билет във влака - до 100 лева глоба; 100 бона глоба за палма в сиренето

Търсят ортаците на Октай; Депутатските заплати пак замръзнаха

24 часа


Александър Томов ощетил "Кремиковци" със 7 млн. евро

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА и на "Кремиковци" Александър Томов е ощетил комбината със 7 050 000 евро. Той продал без знанието на държавата хвостохранилище и общежитие, собственост на предприятието. Сумата обаче не постъпила в "Кремиковци".

Това става ясно от мотивите на съдия Мариян Марков, които бяха обявени вчера - две години и единайсет дни след присъдата.

Томов бе осъден на 26 януари 2011 г. на 9 г. затвор след продължило близо две години дело.

9 г. зад решетките получи и бившият член на Управителния съвет на "Кремиковци" Иван Иванов.

 

24 часа

Магистрати залягат, втори стрелец се цели в Съдебната палата

Шок и ужас изживели магистрати и служители на Съдебната палата в София в понеделник при вида на млад мъж с насочен автомат към входа на сградата.

Част от обитателите на кабинети с прозорци откъм бул. "Витоша" инстинктивно залегнали, а други се залепили встрани от прозорците. Стрелецът бил облегнал приклад на "Калашников" на перваза на същия мансарден прозорец в Търговския дом, от който на 29 януари наемник простреля Златомир Иванов-Баретата и гарда му Атанас Станков.

 

Труд

Без билет във влака - до 100 лева глоба

От 20 до 100 лева ще бъде глобата за всеки пътник във влака, който няма билет или откаже да плати стойността на билета плюс добавка. Това предвиждат промени в Закона за железопътния транспорт, които бяха гласувани от правителството вчера. Според тях наказателните постановления ще се издават от кондукторите във влака.

В момента законът предвижда глоби само за пътниците, които замърсяват пероните и чакалните или са причинили повреда на вагоните или железопътните съоръжения. 20 лева е и глобата за пушачи във вагоните.

 

Труд

Депутатските заплати пак замръзнаха

Депутатите спряха преизчислението на заплатите си от 1 февруари т.г. до края на мандата и така замразиха месечните си възнаграждения на нивото от 2009 г. С 96 гласа "за" и един "въздържал се" от "Атака" беше прието предложението, внесено от ръководството на групата на ГЕРБ.

По-късно от "Атака" уточниха, че депутатът им Станислав Станилов е гласувал "за" предложението, но е станал технически гаф със системата.

 

Стандарт

Заглушават рекламите

Вижда се краят на влудяващите децибели на тв рекламите. От 1 април новите клипове ще се излъчват със същата сила на звука като останалите програми. За това си стиснаха ръцете рекламни босове и шефове на тв сдружения. Вчера в Съвета за електронни медии те подписаха споразумение за звука в рекламата. "Високите тонове докарват стрес, особено при по-възрастните, които подадоха десетки жалби", заяви пред "Стандарт" шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов. От телевизиите и доставчиците обясниха, че проблемът не е при тях, а в клиповете, които рекламните компании изготвят. На инженерите им трябва време да започнат да работят по нови методи. Затова промените ще се въведат поетапно до 30 юни.

След тази дата старите реклами със стряскащ звук ще изчезнат от родния ефир.

 

Стандарт

Търсят ортаците на Октай

Октай Енимехмедов, който нападна с газов пистолет Ахмед Доган пред националната конференция на ДПС, е бил част от група. Акцията била замислена от други хора. Това е една от версиите на обвинението.

"Нека приемем, че имаме налични данни за това, но тези данни не са категорични", каза вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че обвинението може да бъде променено в хода на разследването. В момента Октай отговаря за заплаха, а не опит за убийство.  "Всяко обвинение в хода на досъдебното производство има т.нар. работен характер. Мисля, че ние ще стигнем до обвинителен актq и то не с такова обвинение, поне така са ми началните очаквания от това, което виждам като събрани резултати по делото", коментира още Цацаров.

Делото срещу Октай вече е иззето от МВР и е поето от Националната следствена служба. Цацаров се възмути от прибързаните коментари на представители на МВР след атаката срещу Доган.

 

Монитор

100 бона глоба за палма в сиренето

Фирмите производители на млечни продукти, които нарушават наредбата за изискванията за производството им, ще бъдат глобявани от 50 000 лв. до 100 000 лв. Такава санкция например ще отнесат мандрите, които правят сирене и кашкавал, като влагат в тях палмово масло или други мазнини и протеини с немлечен произход. Това предвижда проект за промени на Закона за храните, представен вчера от земеделския министър Мирослав Найденов.

 

Преса

Мощна атака свали сайта Биволъ

Сайтът Биволъ, който разкри досието на премиера Бойко Борисов, с агентурното му име Буда, днес бе свален при мощна атака. В продължение на повече от час бяхме подложени на изключително мощна атака от страна на неизвестен сайт - anonine.com, който генерира десетки хиляди заяви към нас и по този начин блокира достъпа, обясни един от собствениците на Биволъ Асен Йорданов пред БГНЕС.

Той подчерта, че базата данни не е засегната и не са унищожени публикациите. На въпроса как си обяснява случилото се днес Йорданов отговори: Няма съмнение, че това е свързано с предстоящото публикуване на нови документи по досието Буда.

 

Сега

Главният прокурор се усъмни в изводите на Цветанов за "Хизбула"

Плахото изявление на България, че атентатът в Бургас е дело на ливанската шиитска групировка "Хизбула", бе съвсем разклатено от главния прокурор Сотир Цацаров. Вчера стана ясно, че той не споделя категоричността на вътрешния министър Цветан Цветанов за "обоснованото предположение" за участието на организацията в терористичния акт. Според обвинител №1 в момента прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. "Разследването не е завършило, то продължава. Останалото е свързано с изводи на определени служби", заяви Цацаров пред БНР. От думите му се разбра, че разследването едва сега навлиза в сериозната си фаза, тъй като се чака отговор на съдебни поръчки от Израел, Мароко, Австралия и Ливан. Тепърва ще се прави и следствен експеримент с подобен автобус. "Когато материалите по делото стигнат до положение, при което можем да преценим, че, дай Боже, сме готови за съд, прокуратурата ще бъде готова, но да бъде използвано самото наказателно производство за външнополитически цели, е малко пресилено", обясни Цацаров.

 

Дума

12 патриотични филма представят България

Първото и уникално по рода си издание - националният видеокаталог "Това е България", вече е факт. Той съдържа 12 диска, тиражирани в DVD и Blu-ray формат. Филмите ще се разпространяват безплатно в читалища, училища, университети, български културни центрове в чужбина. Идеята е да представим страната не само пред света - с нейните културни и исторически забележителности, традиции и ценности, но и да накараме всеки българин, където и да се намира, да "носи" отечеството в сърцето си. Да се гордее с миналото, с богатствата и мъдростта, с които Господ е дарил България, съобщиха създателите на проекта от "Глобус медия груп". Промо клипът на видеокаталога вече е гледан от над половин милион души от цял свят. Филмите, които са озвучени на шест езика, са следните: "От зората на времето", "Отблясъци от миналото", "Приказка за нашия дом", "Между изтока и запада", "В ритъма на сезоните", "Жарава от спомени", "Неугаснали традиции", "Духът на българите", "По пътя на виното", "Вода от извора на времето", "Тайните на гостоприемното море", "От изгрев до изгрев".