Случаят с досието на премиера се превръща в сериал, Германия също се уплаши от работниците ни

Разкритията за агентурното досие на премиера Борисов са водеща тема за вестниците във вторник.

Случаят с досието на премиера се превръща в сериал, Германия също се уплаши от работниците ни

„Като шеф на "Ипон" Бойко Борисов съвсем естествено предизвиква интереса на службите.
Разработката "Буда", която се свързва с българския премиер Бойко Борисов, вчера отново разпали политическите страсти. За първи път досието бе споменато преди две години от тогавашния опозиционер и настоящ съратник на премиера Яне Янев. Тогава то бе подминато с мълчание. В неделя обаче сайтът "Биволъ" пусна фотокопие от предложение на началник сектор в Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) Спас Спасов от края на 1996 г. за регистриране като информатор на службата на Бойко Методиев Борисов. В документа се сочи, че той е кандидат за вербовка и е с "перспектива за регистрация в по-горна категория СС (секретен сътрудник - б.р.), за което има качества". Според "Биволъ" Борисов е вербуван като информатор "Буда", а вербовчик му е бил Младен Георгиев. На последния Борисов остави фирмата "Ипон", когато стана главен секретар на МВР. В момента Георгиев е главен секретар на ДАНС. Спас Спасов пък после се издигна до шеф на направление в ЦСБОП. След освобождаването му от службата работи на отговорна позиция във фирма на Алексей Петров "Секюрити холдинг".



Информацията предизвика тотално объркване у управляващите. В едно и също интервю пред "Преса" премиерът Бойко Борисов първо нарече пълни глупости твърденията за агент Буда и че някога е бил информатор на службите, после пък косвено призна, че има подобно досие, като поиска освен предложението на водещия офицер да се публикува и друг документ - за неговия отказ от сътрудничество. Накрая на въпрос на "Сега" дали би се съгласил досието да бъде публично оповестено отвърна: "Вече съм го направил". Според него зад скандала стоят настоящият евродепутат Слави Бинев и кръгът "Банкя". Не е ясно кого точно визира премиерът под кръга "Банкя". Години наред под кодовото кръг "Банкя" се имаха предвид среди, които са подкрепили полицейската, а по-късно и политическата кариера на Борисов. Затова е странно, че премиерът хвърля вина именно в тази посока.


Вътрешният министър Цветан Цветанов също призна, че досие "Буда" има, като заяви, че дълги години се е спекулирало с него..." - в. „Сега".

 "Това е пълна глупост" - така премиерът Бойко Борисов коментира публикуваната в сайта "Биволъ" информация, че е бил сътрудник на някогашната Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) под псевдонима "Буда".
"Винаги сме помагали на МВР. Многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича. Вероятно ЦСБОП са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет", посочва Борисов пред "Преса". По думите на Борисов този документ излиза сега, за да "изкара нещо, което, дори и да е положително, да излезе лошо".
"Слави Бинев и кръгът "Банкя", са в основата на това", убеден е премиерът. "Когато сайтът "Биволъ" публикува един документ, защо не публикува и другия - отказа за сътрудничество. Тогава всичко ще се види", казва още Борисов. Той категорично отрича да е бил агент "Буда".


Според документа, публикуван в "Биволъ", оперативен работник е предложил на 9 декември 1996 г. до началник-сектор в ЦСБОП Спас Спасов - Борисов "да бъде регистриран в оперативния отчет на службата като информатор с перспективи за регистрация в по-горни категории СС, за което има качества". Предложението е, защото той е "бивш служител на МВР, ръководи лицензиран охранителен бизнес и работи в среди и контактува с лица, представляващи оперативен интерес". Документът е получен в "Биволъ" чрез платформата за анонимно получаване на материали "Balkanleaks", уточнява сайтът." - в. „Стандарт".

 

„След като премиерът Бойко Борисов поиска разсекретяването на досието "Буда" МВР съобщи на своята страница, че липсват документи за съгласие за вербовка.
Министър-председателят поиска това заради публикацията в сайта "Биволъ" на документ от оперативен работник, предложил на 9 декември 1996 г. Борисов "да бъде регистриран в оперативния отчет на службата като информатор".
Преди него вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че "премиерът е този, който може да прецени и евентуално да реши тази информация да бъде изнесена публично. Доколкото знам, това, което чета, е било през 1995-1996 година и грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл".
Ето и публикацията на сайта на МВР:
„Във връзка с публикация в медиите относно материал за регистриране на лице - кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП, в ГДБОП беше създадена комисия, която разгледа материалите по случая..." - в. „Труд".

 

„След като се е запознала със съдържанието на документите, комисията е установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗЗКИ, броени от датата на създаването на документите. Комисията е установила също, че са отпаднали основанията, наложили тяхното класифициране към датата на изготвянето им, поради което се счита, че са налице основанията за прилагане на чл. 50, ал. 2 от ППЗЗКИ и материалите се декласифицират.
При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда". Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи..." - в. „24 часа".

 

„Около час след като във вечерните телевизионни новини, шефът на ГДБОП показа какво съдържа папката "Буда" за вербуването през 1996г. на премиера Бойко Борисов, сайтът "Биволъ" публикува нов документ, за който твърди, че липсвал в нея. Автентичността му засега обаче не е потвърдена официално.
От приложените снимки се вижда, че предложението е от 24 февруари 1997г. и е за образуване на Дело за оперативно наблюдение (ДОН) на Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда" и е от същия оперативен работник, който беше предложил настоящия премиер за информатор - Младен Георгиев (в момента главен секретар на ДАНС - бел.ред.). Същият е и началник-сектора, утвърдил предложението - Спас Спасов, за който вече стана ясно, че е починал наскоро.
Като аргумент за наблюдението на Борисов, който към тогавашния момент е съсобственик в охранителна фирма ИПОН, Георгиев е посочил: "Във връзка с непрекъснато изменящата се оперативна обстановка, разнообразната и динамична жанрова природа на дейността на силовите групировки, предполагат необходимостта от прилагане на нови, ефективни оперативни методи на работа и контрол.
За разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители  предлагам..."
Според запознати с начина на работа в ЦСБОП (Централната служба за борба с организираната престъпност, сега ГДБОП) ДОН се прилага, когато има интерес към наблюдаваното лице или да бъде вербовано, или разследвано...


Не е ясно и защо "Биволъ" изчака с публикуването на документа, фрагмент от който беше показан и във вчерашната статия в сайта. Очевидно ще изнасят материалите, които са им пуснати през платформата Balkanleaks, на части, защото споменават и за други, с които разполагат.
В показаната официално от ГДБОП папка "Буда" има само два документа - единият е предложението за регистрация на Бойко Борисов, с чието публикуване в неделя в "Биволъ" започна скандалът. А вторият документ е от близо две години по-късно и е за снемане от регистрите на агент "Буда", заради невъзможност да събира информация, поради "загуба на среда". Пред БиТиВи шефът на ГДБОП Флоров коментира, че има и унищожени картони от папката, но не изясни дали има и други липсващи документи от нея. Той  каза само, че един от политиците, които коментират сега, е виждал делото "Буда" и това означава, че е извършил закононарушение..." - в. „Дневник".

 

Всекидневниците продължават да отделят място на темата за мястото на българите на европейския трудов пазар.

 

„Великобритания не е отправяла искане към Европейската комисия за допълнително ограничаване на достъпа на българи и румънци, заяви председателят на институцията Жозе Мануел Барозу, предаде БНР.
След среща с румънския министър-председател Виктор Понта в Брюксел Барозу добави, че съществуващите правила трябва да се спазват от всички държави - членки на Европейския съюз. Той каза още, че в Брюксел не е получена никаква информация по този въпрос от британското правителство.
Във Великобритания от няколко месеца се води кампания срещу наплива от български и румънски имигранти, след като паднат ограниченията на пазара на труда в началото на 2014 г. Редица британски политици от различни партии предупреждават за рисковете за британската социална и здравна система, за проблеми с жилищата и дори земеделската земя и за евентуално повишаване на престъпността.
Междувременно стана ясно, че правителството в Лондон разработва мерки за ограничаване на достъпа на имигрантите от България и Румъния до обществени услуги и социални помощи след отпадането на трудовите ограничения за гражданите на двете страни от следващата година.
От Европейската комисия обаче нееднократно са заявявали, че поставянето на лимити на свободата на движение от една членка към друга е в нарушение на правото на ЕС..." - в. „Дневник".

 

„Германия подобно на Великобритания се уплаши от имигрантите, които пристигат в страната от България и Румъния, писа в. "Зюддойче цайтунг"...  От Асоциацията на германските градове изразяват опасения, че "социалното равновесие и социалната свобода" в страната са накърнени. В някои райони българските и румънските имигранти станали четворно повече в сравнение с 2006 г. Тези имигранти често са хора в "несигурно" положение и зле образовани, а голяма част са роми, което според Асоциацията на германските градове също е доста проблемно. Най-засегнати били градове като Берлин, Дортмунд и Мюнхен.
Германия все още не е достатъчно отворена към наемането на чуждестранна работна ръка, особено на нискоквалифицирани работници, за да компенсира застаряването на населението си, се казва в изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от агенциите.
Междувременно британският в. "Дейли мейл" писа, че Лондон дава на имигрантите от ЕС по 1 млн. паунда седмично като помощи за децата им, които живеят в чужбина. Плащанията включвали и детски надбавки, от които през последния месец повече от един милион британски семейства бяха лишени. Много британци са на мнение, че е "абсурдно" да продължава тази практика, тъй като е за тяхна сметка." - в. „Сега".

 

„Работливи, непретенциозни и много ниско платени португалци, поляци и българи са манна небесна за строителните бизнесмени във Франция. Репортажът, озаглавен "Новите каторжници на строителния бизнес" и подготвен от продуцентска къща "Линя дьо Мир продюксион", бе излъчен в предаването Envoye special по двете големи френските телевизии France 2 и TV5Monde през януари. Разследването на френската топ репортерка Линда Бендали разкри една от многото почти легални далавери в строителния бизнес във Франция. В порочната схема попадат и редица бедни българи от родопски села.
Френският предприемач Алексис Г. участва в 6 фирми, регистрирани в България. Собствеността или управата в тях той дели с българина Николай С. Една от фирмите им наема работници за инсталация на фотоволтаични пана по обекти в Южна Франция. В обявите за работа са обещани заплати между 1200 и 1400 евро на месец. Дотук всичко е наред, парите си ги бива, възкликват работниците.
Кандидат-гурбетчиите се наемат чрез посредническа фирма, а интервютата се провеждат в пловдивския  офис. Пред френските журналисти строителите твърдят, че собственик на тази фирма е майката на българина Николай. Разказват, че 20 лева е тарифата за обработка на всяко досие, чрез което се кандидатства...
Работниците разказват, че договорите са подписвани обикновено 30 минути преди отпътуването за Франция. Официално заплатата е 310 лева...
В началото от фирмата обещават отпуск за празниците в България. По обектите обаче има много работа и нашенци чуват ултиматума: посмеят ли да се приберат вкъщи, няма връщане обратно. Онези, които все пак тръгват към родината, навлизат в доста неприятно приключение. По празниците няма места в автобусите за България, а цените на самолетните билети са недостъпни за тези хора. Някои заминават за Испания, за да търсят от там начин да се приберат при семействата си.
В родината ги очаква изненада. Вместо обещаните 1400 евро в сметките им има само по... 450 евро..."  - в. „Труд".

 

„Мошеник обещавал добре платена работа за строители в Чехия и Германия срещу 100 лева комисиона. Повечето хванали се на въдицата платили исканата "скромна" сума, но така и не стигнали до летището.
Елементарната, но доста печеливша измама донесла бърза печалба на 54-годишния Радко Стоилов, задържан преди броени дни в ареста на 4-то РУП.
Случаят започнал да се разплита в началото на януари, когато в полицията постъпили първите жалби. Сюжетът им бил един и същ. Повечето били от строителни работници, които разказвали за срещата си с представителен мъж, който им предлагал работа в чужбина. Те се свързвали с него чрез телефон от обява, публикувана в различни сайтове и вестници.
"Работа, Германия, 5 евро на час. Строители за Чехия, 85 крони за час" гласяла примамливата оферта, цитирана от в. "Марица".
Измамникът определял среща на Централна поща, където давал повече информация за организацията на пътуването, настаняването и между другото съобщавал, че комисионата му е 100 лева.
Уточнявал, че местата са ограничени, което карало повечето кандидат-гастарбайтери веднага да извадят парите и да му ги дадат. Някои дори запазвали места и за свои приятели.
Стоилов обещавал да им се обади на следващия ден, за да им съобщи датата на полета, и изчезвал. Документи за получените суми не е издавал.
Срещу мъжа в Четвърто РУП има подадени повече от 20 жалби.
Според криминалистите обаче жертвите са много повече, тъй като мошеникът е пускал обяви още през август..." - в. „24 часа".

 

Проектът АЕЦ „Белене" и проведеният на 27 януари референдум по тема също са сред темите с продължение във всекидневния печат.

 

„Бюлетините на хиляди българи са изчезнали мистериозно на референдума" - пише в. „Сега" в публикация на първа страница.
„Въпреки че ядреният референдума мина вяло, успя да роди множество парадокси, които ЦИК не може да обясни. Вчера стана ясно, че подписите на гласувалите в цялата страна надвишават с 10 000 броя на бюлетините. Досега подобно драстично разминаване не се е случвало на нито едни избори при далеч по-висока избирателна активност. ЦИК обясни случая с небрежната работа в някои секционни комисии. Това обаче поставя още по-силно под въпрос честността на предстоящите парламентарни избори.
По данни на ЦИК в списъците за гласуване са се подписали 1 415 183 избиратели, а в урните има 1 405 463 плика, т.е. подписите са с 9720 повече. Което означава, че близо 10 000 българи са се подписали, че са гласували, но техните гласове липсват. Това е най-драстичното разминаване между подписи и бюлетини досега. На парламентарните избори през 2005 г. са отчетени 29 бюлетини повече от подписите за цялата страна. През 2001 г. подписите са със 154 повече. Сериозно разминаване има през 2009 г. - над 20 хил., но тогава разликата се дължеше на факта, че се гласуваше за мажоритарни кандидати и за пропорционални листи и много бюлетини бяха обявени за невалидни.
Вчера депутати сигнализираха, че в секции в няколко изборни района в страната, включително и в София, са отчетени повече бюлетини, отколкото са подписите на гласувалите. Опитвайки се да замаже гафа, ЦИК не само не отрече пред "Сега" този факт, но и посочи данни за обратната тенденция - повече подписи, отколкото бюлетини...
Допитването роди и други абсурди. Преди дни регионалният министър Лиляна Павлова оправда разминаването в данните от преброяването на населението от 2011 г. и имащите право на вот в списъците за референдума с присъствието на 668 столетници. Заради липсата на комуникация с общините и служба ГРАО тези хора, много от които са отдавна починали, продължават да са и в избирателните списъци и никой не може да ги отстрани, за да не бъдат нарушени гражданските им права. Това обаче означава, че в основния държавен регистър - ГРАО, данни от който се ползват почти за всичко, цари хаос и починали хора се водят за живи. Специалистите по изборни практика алармират от много години, че именно т.нар. мъртви души, които вече са над 900 000, помагат да се фалшифицират изборите особено в малки населени места. В секция в София пък официално отчетената избирателна активност в края на изборния ден се оказа по-ниска от тази в средата му. Това също бе обяснено от ЦИК с грешка." - се казва още в публикацията .

 

„Още тази седмица, най-вероятно в четвъртък, Синята коалиция ще внесе в парламента проекторешение за окончателно зачеркване на проекта за АЕЦ „Белене". Това обяви старозагорският депутат от ДСБ Иван Иванов в понеделник в своя избирателен район.
Той добави, че нямало смисъл да се чакат трите месеца, в които Народното събрание е длъжно да се произнесе по въпроса, след като малко над 20 на сто участваха в референдума. Акцентът на предложението на сините щяло да бъде българският парламент да потвърди решението си от март миналата година за окончателно прекратяване на проекта за АЕЦ „Белене". Въпреки опасенията, че някои депутати могат да кривнат от официалната позиция на ГЕРБ, предварителните сондажи на вносителите с ръководството на парламентарната група и отделни депутати показвали, че управляващите стояли твърдо зад предложението на Синята коалиция.
Иванов съобщи още, сините нямало да подкрепят кандидатурата на проф. Стефан Воденичаров за министър на образованието и науката. „Той бе председател на инициативния комитет на БСП за референдума за АЕЦ „Белене" и се подписа под куп нелепици като тази, че след няколко години България щяла да внася ток от чужбина", аргументира се депутатът. Освен това не било ясно дали е законно Воденичаров да си вземе дългосрочен отпуск като шеф на БАН докато е министър." - в. „Стандарт".