Стартира проект "Ръка за помощ" - асистенти и помощници на деца и възрастни

Община Добрич спечели безвъзмездна финансова помощ, предоставена от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд в размер на 247 622,46 лв.

Стартира проект "Ръка за помощ" - асистенти и помощници на деца и възрастни
Чрез проекта Домашен социален патронаж ще доразвие дейността си чрез създаденото към него Звено за услуги в домашна среда. Нуждаещите се от подкрепа лица ще получават, чрез обучени социални асистенти и домашни санитари, три типа нови  почасови услуги. Близките им ще имат възможност за трудова реализация, извън семейното обкръжение.

Изпълнението на проекта стартира на 01. 02. 2013, с подготвителен период до 31. 04. 2014, през който ще се приемат заявления за ползване на услуги от страна на потенциалните потребители; ще бъде изготвена оценка на техните потребности от Дирекция „Социално подпомагане"; ще бъде сключен договор между Община Добрич и потребителя; ще бъде изготвен индивидуален план за всеки от тях.

През същия период ще бъде извършен подбор и обучение на персонала в Звеното за услуги в домашна среда.
В периода 01. 05. 2013- 31. 04. 2014 г. ще бъдат предоставени почасови социални услуги - самостоятелно или в комбинация, на 120 лица, в това число деца: с трайни увреждания, ограничения или невъзможност за самообслужване; възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване.

Дейности за лична помощ: за поддържане на лична хигиена; при обличане и събличане; при хранене; при вземане на лекарства, предписани от медик; при рехабилитационни услуги; придружаване до детско, учебно, болнично заведение, месторабота и др.

Комунално-битови дейности: Пазаруване на продукти от първа необходимост - храна, лекарства, други; поддържане на хигиената в жилищните помещения, обитавани от потребителя на услугата; съдействие за дребни битови ремонти; приготвяне на храна с продукти на потребителя; помощ при ползване на административни услуги, плащане на данъци, такси, други.

Дейности за социална подкрепа и социално включване: помощ при общуването и поддържането на социални контакти, развлечения в дома и извън него; придружаване при посещения на кино, театър, изложби, концерти и др.; помощ при писане на писма, заявления и подаването им в съответната институция; помощ при снабдяване с помощно-технически средства.

За да се включите в проекта като потребител, трябва да посетите офиса на проект «Ръка за помощ», намиращ се на ул."Независимост" 7 /бивш партиен дом/ стая 710 - след 11. 02. 2013 г., за повече информация - тел. 058/603 150.