58 изоставени деца намериха родители, други 19 се отглеждат в приемни семейства

58 деца от социалните домове в Добричка област са били осиновени през 2012 година, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане (РДСП) - Красимир Масурски.

58 изоставени деца намериха родители, други 19 се отглеждат в приемни семейства
В регистъра за пълно осиновяване през изтеклата година са били вписани 56 деца, а 79 са били заличени. 20 от тях са осиновени в страната, 38 – в чужбина, 13 са навършили пълнолетие. Сред заличените от регистъра са и децата, които са починали. Кандидат – осиновителите, които фигурират в списъка от м.г. са 13.

Във връзка с извеждането на децата от социалните домове или т.нар. деинституционализация, през 2012 година беше сформирана Комисия по приемна грижа (КПГ) към РДСП. Тя е разгледала досега документите на 14 приемни семейства от общо 24, вписани служебно в регистъра на РДСП – Добрич. Утвърдените приемни семейства са 9 – 7 в Добрич и 2 в община Добричка. Издадена е заповед и за вписването на още едно от Балчик, но тя още не е влязла в сила.

Заличените от регистъра приемни родители са трима. В един от случаите приемната майка е с влязла в сила присъда за финансови спекулации. В друг – кандидатстваща педагожка получава ментално увреждане, а в трети – приемният родител напуска Добрич. На един кандидат е направен отказ, поради сериозни разминавания в информацията, подадена от него и констатираните от социалните работници факти – оказва се, че е изоставил собствено дете на 5 години.

Единственият случай на доброволен приемен родител, т.е. да отглежда дете без заплащане, досега в областта, е на член от Комисията по приемна грижа, съобщи още Масурски. Профилът на българското приемно семейство е родители на средна възраст 36 години, с три собствени деца и добро битово и материално състояние.

Общо 19 деца са настанени в 17 приемни семейства в областта към момента. В процес на обучение са трима кандидати за родители.