Хора с увреждания представиха свои специфични потребности пред Добричкия окръжен съд

Идеи и препоръки за адаптиране на администрацията към нуждите на хората с увреждания представиха представители на четири неправителствени организации пред Добричкия окръжен съд. По покана на председателя на съда Енчо Енчев те се срещнаха със съдии и служители, за да споделят своите изискванията към архитектурната среда и обслужването.

Хора с увреждания представиха свои специфични потребности пред Добричкия окръжен съд
„Целта на срещата е да опознаем повече хората със специфични нужди и да се научим да работим по-добре за вас”, каза в приветствието си към гостите председателят на Добричкия окръжен съд Енчо Енчев. Той представи направеното в Съдебната палата, за да се улесни достъпът на съгражданите ни от уязвими групи до услугите на съда: изградени са външна и вътрешна рампа за инвалидни колички, обособено със знак е паркомясто за техни автомобили, работи асансьор с парапети и брайлова азбука на бутоните, както и тоалетна за хора с увреждания. Тази година Добричкият окръжен съд ще изработи свои правила за работа с тази група от населението, разработва звукова версия на интернет-страницата си и подготвя мултимедийна презентация към нея.

Петя Митева предложи и се ангажира да обучи служители на съда на начално ниво на жестомимичен превод. Тя е председател на Териториалната организация на глухите и квалифициран лектор – обучител за нечуващи.

Сред предложенията на Калинка Ковачева – председател на Териториалната организация на слепоглухите са поставяне на специални табели пред канцелариите и запознаване на служители с техники за общуване с хора с увреден слух и зрение като писане на ръка, специфични знаци и докосване. Тя и председателят на „ХобиС Клуб” Иван Тодоров изразиха сърдечна благодарност към служителите от фирмено отделение и от охраната на съда за обслужването.

Иван Тодоров поиска конкретна информация за държавните такси, които се заплащат за съдебни услуги, и възможността за освобождаване на хората с първа група инвалидност.