По-малко пожари в земеделски ниви през 2010 г. в Добричка област

Няма инциденти с изгорели селскостопански машини, информираха от Пожарната служба.

По-малко пожари в земеделски ниви през 2010 г. в Добричка област
Спад на пожарите в земеделски ниви през 2010 г. отчита Пожарната служба в Добрич. През лятото на миналата година са възникнали само два инцидента в посеви, в резултат на които са унищожени 82 дка пшеница. Причина за инцидентите е паднала мълния, каза за Агро.бг комисар Димчо Симеонов.

 

 Навременните действия на пожарникари и производители са спасили от унищожение над 12 000 дка ниви.

За разлика от лятото на 2010 г. обаче, през предходната година пожарите са изгорили 1044 дка със земеделски култури. Комисар Симеонов припомни и тежките жътви през последните няколко години, по време на които се е стигало до 20 инцидента на денонощие. Огнеборците отчитат като положителен факта, че в резултат на подновената земеделска техника все по-рядко се стига до пожар заради авария в зърнокомбайни или трактори. Кампаниите по прибиране на реколтата през последните години почти винаги приключваха с изгорени машини в резултат на неизправност.

 

Задължително преди всяко влизане в полето е необходим оглед на техниката, освен задължителния ежегоден преглед, призовават огнеборците. Те припомнят, че собствениците и ползвателите на земеделски земи и техника следва да спазват всички изисквания на нормативните документи по пожарна безопасност и препоръките, дадени от органите на службата.