Шабленци отхвърлиха искането на природозащитници за ограничаване на ловната зона

На широко обществено обсъждане в общината в петък, присъстващите излязоха с декларация по повод предложената от МОСВ и МЗХ проекто-заповед за определяне на зона за ограничаване на лова в района на Дуранкулашкото, Шабленското и Езерецкото езеро. В документа, подписан от кмета на Шабла проф. Райна Бърдарева се изразява несъгласие с предложението.

Шабленци отхвърлиха искането на природозащитници за ограничаване на ловната зона
Нямахме възможност да запознаем обществеността в общината с обхвата на зоната и с мотивите, които налагат необходимостта от забраната, пише в декларацията. Не сме наясно какви ще са последствията от регламентирането на проекто-зоната. Според шабленци организираното обсъждане в столицата е било формалност по пътя към ограничаване правата на собствениците на имоти в нея. притесненията им са, че след забраната за лов ще дойдат и други забрани за разпореждане с имотите в проекто-зоната.

На срещата в Шабла в края на миналата седмица не са присъствали представители на неправителствените организации, които искат налагане на ограниченията. Не сме съгласни да ни извиват ръцете еднозначно чрез забрани и ограничения, без да е потърсен диалог, пишат още шабленци. Не желаем налагането на нови забрани и ограничения по реда на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие за ползване на природните ресурси в община Шабла, категорични са местните жители.

От общината припомнят, че местната администрация работи ефективно с множество НПО, вкл. природозащитни, но с последното им искане не е била предварително запозната. Не им е бил предоставен анализ от проектната документация, както и мотиви за ограниченията.