Областният управител връща две наредби на Общински съвет Балчик

Решенията за промени в тях са взети на последната сесия на ОбС Балчик за миналата година, проведена на 20-ти декември

Областният управител връща две наредби на Общински съвет Балчик
Първото касае Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на Община Балчик. Установено е, че не е спазено изискването документът да бъде публикуван на сайта на общината най-малко в 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. Приетите поправки на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Балчик са предложени от общински съветник по време на проведеното на 18.12.2012 г. заседание на Постоянната комисия по бюджет, финанси, евроинтеграция и еврофондове. С оглед на това е осуетена възможността за депозиране на становища, предложения и възражения по проекта от страна на гражданите на общината.

Не е спазено и изискването, съгласно което мотивите следва да съдържат: причините, които налагат приемането; целите, които се поставят; финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба; очакваните резултати и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Второто решение се отнася до Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Балчик. То е незаконосъобразно, защото не е спазено условието ОбС да приеме план-сметка за определяне на таксата за битови отпадъци.

Областният управител връща двете решения с указание за отмяната им.