Вестниците пишат: 2/3 от млечните ферми се отричат от растителните мазнини

Цветанов: Нямам нищо общо със скандала в Несебър; БСП: ГЕРБ да бъдат извадени от кампанията за референдума

Вестниците пишат: 2/3 от млечните ферми се отричат от растителните мазнини
Дюнигейт.

„Труд":


Цветанов: Нямам нищо общо със скандала в Несебър

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов няма никакво притеснение, че името му се свързва със скандалната сделка с дюните край Несебър.
Цветанов призна пред журналисти, че семейството му е кумувало на дъщерята на бизнесмена Тодор Бояджиев, чието име косвено се свързва със скандалната сделка. Той уточни, че е кум на много семейства и кръстник на много деца, но при никакви обстоятелства не би си позволил лукса да се „заиграе" по някакъв начин.


Референдум.

„Дума":

БСП: ГЕРБ да бъдат извадени от кампанията за референдума

БСП и Инициативният комитет за референдум настояват Централната избирателна комисия да извади ГЕРБ от разяснителната кампания за допитването и от дебатите за развитието на ядрената енергетика. Това обяви вчера лидерът на социалистите Сергей Станишев и допълни, че искане за това вече е депозирано в ЦИК. Той посочи, че 76-имата народни представители от ГЕРБ са се регистрирали като привърженици на атомната енергетика, а всъщност са се обявили "против", което е в разрез с правилата за провеждане на кампанията. Според него те дори могат да бъдат санкционирани и за подвеждаща кампания, каквато са водили досега за допитването.


„24 Часа":

СДС иска референдум за пушенето на закрито

СДС ще организира подписка за референдум, който да отговори на въпроса какъв да е режимът за тютюнопушене в страната.
Решението беше взето на заседание на Националния изпълнителен съвет на партията, съобщи Борис Марков от ръководството й пред bTV.
Идеята е гражданите сами да определелят какъв да е режимът на пушене в страната. Все още не е формулиран точен въпрос, но това ще се направи след консултации с юристите в СДС.

 

Трус.

„Стандарт":

Егейски трус люля Южна България

Ново земетресение изправи на нокти половин България. Трус от 5,8 по Рихтер в Турция се усети в южната част на страната ни. Епицентърът на стихията е бил в Егейско море, на 35 км от остров Бозджаада, който е на север от Измир. Точно в 16,16 часа земята под комшиите се разлюля. А гърчовете на пластовете отекнаха у нас. В следващите часове още два труса над 3 тресоха комшиите. Хората по високите етажи в Бургас усетили труса. "Изведнъж полилеят започна да се движи, а след това усетихме, че има земетресение. Беше съвсем кратко и слабо, но се притеснихме", разказа 27-годишната Татяна, която живее на 16-ия етаж в бургаския комплекс "Лазур".

 

Мляко.

„Новинар":

2/3 от млечните ферми се отричат от растителните мазнини

2/3 от млечните ферми са се отказали от употребата на растителни мазнини, съобщи шефът на Българската агенция за безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Снимка "Новинар" Най-рискови били храните от животински произход
Едва 29 от общо 76 предприятия, които произвеждат млечни продукти, смятат да продължат да работят с растителни мазнини. Това означава, че 2/3 от фермите са редуцирали работата си с такива мазнини и ще работят само с мляко, съобщи пред БНТ шефът на Българската агенция за безопасност на храните д-р Йордан Войнов.
Той подчерта, че вече са започнали проверките във връзка с новата наредба за стандарта за мляко и млечни продукти, която влезе в сила от 1 януари. „Всеки, който произвежда продукт с растителни продукти, може да го нарича всякакъв, но не и млечен", категоричен бе д-р Войнов.