Мургина получи 4 години затвор

Бившата шефка на НАП Мария Мургина получи 4 години затвор. Тя няма да има право да заема държавна длъжност в продължение на 6 години. Това реши Софийски градски съд.

Мургина получи 4 години затвор
 

Бившият директор на НАП е обвинена за злоупотреба със служебно положение. Освен това тя е подведена под отговорност и за подаване на декларация с невярно съдържание. Мургина е обвинена и в това, че е отправяла заплахи към тогавашната директорка на Териториална дирекция на НАП-Силистра Милена Цолчовска. Тя се е опитала да я принуди да подаде молба за напускане.



Съдът призна за виновна бившата шефка на приходната агенция по две от обвиненията. Според първото през 2006 година Мургина е дала незаконосъобразни указания на Лидия Андреева, главен експерт в НАП София за промяна в констатациите на ревизионен акт, като по този начин е бил увеличен финансовия резултат на проверявано дружество, което не съответства на нормите на данъчно законодателство. Второто обвинение, по което Мургина бе призната за виновна, е за натиска и заплахите, с които е принудила Цолчовска. да подаде молба за напускане като шеф на НАП Силистра. По това обвинение съдиите решиха, че Мария Мургина трябва да заплати на Милена Цолчовска обезщетение за неимуществени вреди в размер на 10 000 лева. Освен това бившата шефка на данъчните трябва да покрие таксите и разноските по делото на стойност 2 249 лева.
Съдиите оправдаха Мургина по другите две обвинения за неправомерни указания на друга служителка в приходната агенция, и за подаване на невярна данъчна декларация.

 

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.
След края на съдебното заседание от прокуратурата изразиха задоволство от постановената присъда и се заканиха, че ще обжалват оправдателните присъди по две от обвиненията. „Ще протестираме по двете обвинения, за които Мургина бе оправдана, тъй като поддържаме обвинението и сме убедени, че имаме достатъчно доказателства", заяви прокурорът по делото Маргарита Немска.
Самата Мургина отказа коментар и на излизане от съдебната зала избегна въпросите на журналистите.