Урок по краезнание „Живот, отдаден на Добруджа”, посветен на Данаил Бекяров

Данаил Стефанов Бекяров (1911–2006) е адвокат, публицист и краевед, почетен гражданин на гр. Добрич. В навечерието на 100-годишнината от неговото рождение, днес Регионална библиотека „Дора Габе” организира Урок по краезнание под наслов ”Живот, отдаден на Добруджа” с ученици от 6 клас на СОУ „Димитър Талев”, с ръководител Румяна Георгиева.


Урок по краезнание „Живот, отдаден на Добруджа”, посветен на Данаил Бекяров
В „Краезнание” библиотечен специалист запозна учениците с факти от живота и важни акценти от творчеството на изтъкнатия добруджанец, цитирайки негови лични биографични сведения, писани в библиотеката на 14 юли 1998 г., които се съхраняват в сбирка Лични фондове.

Учениците имаха възможност да разгледат библиотечните документи, писани от Данаил Бекяров, както и част от написаното за него и неговата ярка публицистична дейност. Със значим научен принос за историята на Добрич и Добруджа са обемното му изследване за миналото на гр. Добрич „Хаджиоглу Пазарджик: Някогашният  Добрич от XIV в. до 1882 г.” и монографията „Материали и спомени за добруджанския периодичен печат. Вестници и списания излизали в Добрич 1919-1940 г.”, първото документално изследване по темата, плод на дългогодишен изследователски труд.

Интерес представлява личната кореспонденция на родолюбивия добруджанец от 1992 и 1995 г., притежание на библиотеката, като например кореспонденцията му с проф. Жеко Попов и ст.н.с. II ст. Благовест Нягулов.
 
Децата разгледаха непубликуваната монография „Добрич”, Ч. 1, в която Бекяров описва възникването и развитието на град Добрич, училищното дело, освобождението му от османско владичество; докоснаха се до вестниците „Единство”, „Ново Единство” и „Добруджански глас” от 30-те години на миналия век със статии на Данаил Бекяров и негов автограф към тях.

За обогатяване съдържанието на урока гост бе историкът Тодор Нинов, който разказа на учениците за личните си контакти и спомени за Бекяров; за срещите на Бекяров с Димитър Талев в Добрич и Париж, Франция; за връзките на добричкия публицист с бележития български теоретик на изкуството, писател и публицист Петър Увалиев.