Китайски кукли разнасят отрова; Без възмездие за 400 000 обрани

Ежедневниците продължават да следят темата за убийството на шефа на спортни имоти и бивш военен при лов в Плана

Китайски кукли разнасят отрова; Без възмездие за 400 000 обрани
24 часа


Мистерия кой е стрелял пръв - ловецът или пенсионираният военен

Цял пълнител със 7 патрона изстрелял в тялото на бивш военен шефът на "Национална спортна база" Петър Божилов в дуела помежду им в полите на Витоша. Огнян Йорданов Шангов гръмнал само веднъж, но уцелил точно в сърцето подчинения на министър Свилен Нейков, научи "24 часа".

Пълна мистерия е обаче кой е стрелял пръв и каква е причината за смъртоносната препирня в неделя следобед.

Според участници в огледа и експерти категорично първите изстрели са били изпратени в краката на 71-годишния Огнян Йорданов. Когато паднал на земята, са последвали други три в гърдите му, а останалите куршуми са попаднали в ръцете. Преди да издъхне, Йорданов уцелил с един куршум смъртоносно Божилов в белия дроб и сърцето му.

 

24 часа

Правят благородно сладко вино от грозде с плесен

В България вече ще може да се прави и благородно сладко вино от завехнало грозде или нападнато от благородна плесен Botrytis Cinerea. Това предвижда проект на правилник към закона за виното, публикуван вчера на сайта на министерството на земеделието. Благородно сладко вино е например токайското. Според изискванията то трябва да има поне 12 обемни части.

 

Труд

Китайски кукли разнасят отрова

Детски играчки, продавани у нас, имат високо съдържание на токсични вещества, които увреждат репродуктивната система на човек. Това са показали проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор през годината.

От ведомството са открили високо съдържание на веществата фталати в четири вида кукли, които са спрени от продажба. Те са около 15% от всички модели играчки, изтеглени от разпространение за първите девет месеца на годината. Всички са произведени в Китай.

При някои от опасните продукти съдържанието на отровите е повече от 300 пъти над нормата. От агенцията не могат да дадат справка какъв е делът на токсичните играчки сред всички на пазара.

 

Труд

2013-та - годината на индустриалните имоти

Предстоящата 2013 г. определено ще мине под знака на възраждането на строежа на индустриални и логистични площи. Това се казва в прогнозата на "Фортон Интернешънъл", стратегически партньор за България на международната компания "Кушман енд Уейкфийлд".

Причините са поне две. От една страна, раздвижване на този пазар бе отбелязано и през 2012 г., когато бяха създадени нови корпоративни центрове, които да обслужват международните офиси на редица компании.

От друга страна, българските аутсорсинг компании определено разширяват дейността си, заради което им трябват нови площи, а готовите на пазара не са много, смята шефът на "Фортон" Сергей Койнов.

"Най-съществените инвестиции в индустриалния сектор очакваме да са от предприятия, които преместват производствата си в България с цел по-ниски производствени разходи и износ на международните пазари", казва Койнов.

 

Стандарт

Каръка убит с дамски куршум

В спорта му викаха Каръка, защото беше вечно четвърти. Накрая нелепо загина от единствен изстрел в гръб от дамски пистолет. Това казват приятели на спортния шеф Петър Божилов, който почина след престрелка с пенсионер край софийското село Плана. 71-годишният Огнян Шангов, който лъхал на алкохол, хокал един по един ловците от дружинката на Божилов, че стрелят много близо до вилата му. Бившият военен носел пистолет CZ с калибър 6.35 мм, който се смята за дамско оръжие за самозащита. С него гръмнал Божилов след свадата между двамата. За зла участ на шефа на държавните спортни имоти куршумът го уцелил точно под дясното рамо. Преди да издъхне, Божилов успял да се обърне и направи на решето пенсионера със своя 45-калибров "Смит енд Уесън", гласи версията на полицията.

 

Стандарт

Без възмездие за 400 000 обрани

400 000 семейства, станали жертва на кражби, ще останат без възмездие. Толкова са прекратените разследвания за обири в страната, съобщи и.д. главният прокурор Бойко Найденов. "Това са 400 000 български семейства, които очакват да направим нещо. В следващите дни искам тази тема да влезе в дневния ред, защото тя като че ли винаги остава на заден план", коментира той. Според него хората не виждат смисъл да подават сигнали, когато станат жертви на подобен тип престъпления. Найденов даде пример със себе си. Крадец отмъкнал GPS-а на колата му, но той не подал сигнал в полицията, защото нямало смисъл. Найденов хвърли камъни в градината на МВР, коментираха веднага магистрати. И припомниха, че полицията трябва да събере доказателствата, върху които прокурорите да повдигнат обвинения.

 

Сега

Дори главният прокурор се отчая от разследването на кражби и корупция

Два дни преди избора на главен прокурор временно изпълняващият длъжността Бойко Найденов разкритикува остро подчинената му структура, както и разследването на кражби, което се прави от МВР. На специална пресконференция, обявена като отчет за едномесечния му мандат, той се възмути от ниския брой дела за корупция и призна, че няма вяра на полицията, когато става дума за разкриване извършителите на кражби. Затова не подал жалба, когато бил обран.

"Останах потресен, че 400 хил. досъдебни производства за кражба срещу неизвестен извършител са прекратени. Това са 400 хил. пострадали български семейства. Половината от тях изобщо не подават жалба. На мен ми откраднаха GPS-а от колата, но и аз не подадох сигнал в полицията, защото няма смисъл", коментира той. Според него кражбите трябва да станат приоритет, затова е пуснал окръжно до всички районни и окръжни прокурори да се съсредоточат върху това.

 

Дума

400 000 неразкрити кражби у нас за година

Над 400 000 са спрените производства срещу неизвестен извършител за извършени кражби, призна временно изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов вчера. Това са 400 000 пострадали български семейства, които чакат ние да направим нещо, за да бъдат възмездени, поясни той. По думите му недоверието у хората толкова се е засилило, че поне половината от пострадалите от кражби дори не го заявяват. Найденов разказа, че на самия него са му откраднали GPS-системата от колата, но не е декларирал кражбата, защото знае, че е безсмислено. Темата за обирите не трябва да бъде сваляна от дневния ред, тя трябва да е приоритет, категоричен е Найденов. Издал съм заповед да се предприемат мерки за преодоляване на проблема с кражбите, съобщи той. Разпоредил съм се да бъде създаден специален електронен регистър към прокуратурата, в който да бъдат включени лицата с мярка за неотклонение "задържане под стража", посочи Найденов.