Предлагат 9,3 процента намаление на газа

ГЕРБ се отказа от Гугушева; Станишев: Пак излъгаха пенсионерите за коледните добавки

Предлагат 9,3 процента намаление на газа

Конституционен съд.


"Стандарт":

ГЕРБ се отказа от Гугушева

ГЕРБ реши да не подкрепя номинираната за конституционен съдия Галя Гугушева заради сигналите срещу нея. Това заяви късно вчера вицепремиерът Цветан Цветанов в Костинброд. Според думите му решението е обсъдено с премиера Бойко Борисов, който е в Норвегия. Прокурорката Гугушева бе предложена от СДС, но срещу нея бяха подадени три сигнала за нередности. Последният постъпи вчера в навечерието на срещата й с етичната комисия на Висшия съдебен съвет и изслушването й в парламентарната правна комисия. Според запознати управляващите са предложили на СДС да предложат друг кандидат, за когото няма съмнения.

 

Пенсионери.

„Дума":

Станишев: Пак излъгаха пенсионерите за коледните добавки

За пореден път управляващите лъгаха близо два месеца пенсионерите за коледните добавки, заяви председателят на БСП Сергей Станишев вчера. Не се прави така, това е непочтено към хората, създават се очаквания, после те се оказват излъгани, добави той.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки трябва да допринася за финансовата стабилност на страната. "В момента не всеки допринася - правителството, властимащите не допринасят, цялата тежест хвърлят върху обикновените българи - пенсионери, майки и смазват малкия и среден бизнес", посочи лидерът на БСП.

 

Преговори.

„Труд":

Костов спешно при Надежда

Коалиция, която е основа за консолидацията на дясната опозиция срещу ГЕРБ, поискаха вчера от ДСБ. Тъмносините са дали мандат на лидера си Иван Костов да проведе спешни разговори с Надежда Нейнски от новосъздаденото сдружение "Единство" за продължаване на "Синята коалиция" за парламентарния вот догодина. Това обяви Радан Кънев след заседанието на Националното ръководство на ДСБ вчера.
Идеята била дясното обединение да се превърне в траен съюз, но без СДС, които сами се отказали да бъдат част от него. Преди ден Костов заяви, че е възможно "Синята коалиция" да се разшири.

 

Акция.

„24 Часа":

Хванаха Тотко Поршето в акция срещу нелегални цигари

Започна специализирана полицейска операция „Поршето", насочена срещу нелегалното производство на цигари. Това каза Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи пред Фокус.
В хода на операцията е разбит нелегален цех за производство на цигари в Костинброд. В Пещера групата е използвала помещение като база за тютюна. Произвеждали са цигари от две марки. Двете марки са произвеждани от един и същи тютюн, като най-вероятно са били предназначени за продажба на вътрешния пазар. Днес, при работещи мощности във фабриката, се пристъпи към реализация. Задържани бяха организаторът Тотко Поршето, неговата дясна ръка, седем работника на място в Костинброд и едно лице, което е осигурявало логистиката на работещите, каза министър Цветанов. Инвестицията в цеха е за около 50 000 лева. Това е шестият разбит цех за нелегални цигари за последните три години, каза Цветанов.


Газ.

„Новинар":

Предлагат 9,30 процента намаление на газа

"Булгаргаз" предлага газът да поевтинее с 9,30 на сто. „Булгаргаз" предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се утвърди намаление на цената на природния газ с 9,30 на сто за първото тримесечие на 2013 година. Предложението е стойността на синьото гориво да стане 660.64 лв./хм3 без акциз и ДДС.