Ефективна присъда за отглеждане на марихуана

Ефективно наказание получи 25-годишен балчиклия за отглеждане на 2 кофички марихуана

Ефективна присъда за отглеждане на марихуана
Наказание 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване в затворническо общежитие от закрит тип и глоба в размер на 100 лв., наложи Районен съд – Балчик, на 25-годишния балчиклия Й. Ст. Й. Той бе признат за виновен в това, че на 13.06.2012 г. в дома си в гр. Балчик е отглеждал растения от рода на конопа – марихуана, с общо нетно тегло 1,56 грама на стойност 9,36 лв., засети в 2 броя кофички в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, като случаят е маловажен.

Наказанието е определено по реда на съкратеното съдебно следствие, по който протече делото след като Й. Й. призна вината си и фактите и обстоятелствата посочени в обвинителния акт. По този институт Районен съд – Балчик, намали с 1/3 първоначално наложеното му наказание 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и постанови той да изтърпи 4 месеца. Съдът определи той да изтърпи и отложено наказание 10 месеца лишаване от свобода, постановено по присъда от 2009 г. за извършена от него кражба.

Районен съд – Балчик, отне в полза на държавата марихуаната – предмет на престъплението, и разпореди, след влизане на присъдата в сила, тя да бъде унищожена от Агенция „Митници”.

Според обвинителния акт, подсъдимият и негов приятел видели растения марихуана в поле в квартал на Балчик. Откъснали ги и ги засадили в две кофички от кисело мляко. Поставили ги в оранжерия на семейството на Й. Й. Той ги полял няколко пъти и растенията започнали бързо да растат. Бащата на подсъдимия разбрал, че тези растения не са домати и извадил кофичките с тях извън оранжерията. На 13.06.2012 г. оперативно-следствена група от РУП – Балчик, посетила дома на Й. Й. и иззела кофичките с растения. При направените оглед и полеви тест листата реагирали на канабис.

Й. Й. има основно образование, безработен е, не е семеен, осъждан е.

Присъдата на Районен съд – Балчик, подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Добрич.