Нов проект ще интегрира децата от малцинствата в Каварна

Всички училища и детски градини в община Каварна ще бъдат обхванати по проект за образователна интеграция.

Нов проект ще интегрира децата от малцинствата в Каварна

Проектът „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства – Каварна за етническа толерантност” е с договор за безвъзмездна финансова помощ на стойност 368 450 лв.



Целта му е да подпомогне по-успешната социална реализация на децата и учениците от етническите малцинства, чрез подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение и засилване на мотивацията за участие в образователния процес.

 

Проектът ще се изпълнява в продължение на 14 месеца от Община Каварна, в партньорство с НУ „Братя Миладинови” и ЦДГ „Детелина”. В двете заведения ще бъде подобрена вътрешната среда чрез направа на ремонт на две занимални и игротека.

 

Сред дейностите по проекта е предвидено обучение и подготовка на педагогическите специалисти от Община Каварна за работа в мултикултурна среда. Ще бъдат сформирани групи по свободно избираема подготовка в областта на културата, фолклора и традициите на различните етноси, танцови формации. В ЦДГ „Детелина”, ЦДГ „Слънце”, ЦДГ „Дъга” и ЦДГ „Калинка” са предвидени допълнителни занимания с деца, за които българският език не е майчин.

 

Ще бъде осигурен и безплатен транспорт до училище за учениците от ромския квартал „Хаджи Димитър”. Предвижда се организиране и осъществяване на информационни кампании за етническа толерантност в общинските детски градини и училища.