99% събираемост на сметките за вода са постигали северните ни съседи

Кметът Детелина Николова беше на посещение в Констанца за обмяна на опит по проекти, свързани с водния сектор, в края на миналата седмица

99% събираемост на сметките за вода са постигали северните ни съседи
Общата сума на инвестициите – от американска страна от 1998 година насам и от ЕС, след приемането на Румъния в организацията, надхвърлят 400 млн. евро. До 2015 година ще бъдат вложени 271 млн. евро.   

ВиК - Констанца всъщност е акционерно дружество с 34% дялово участие на държавата. Останалите акции са разпределени между 34 общини от 7 области, обединени в една асоциация. Ръководството на дружеството е довело събираемостта на сумите за вода до 99%, чрез „военен ред”, заявява пред нашата делегация шефът на ВиК – Констанца. При втора неплатена сметка за вода, получаваш масова атака от всички институции. Водата не се спира, но ако 2 поредни месеца не си плащаш, освен конфискация на имущество и лишаване от социални права, се въвежда и нова солена такса.

Цената на кубик вода е 1,7 евро, а от няколко години ВиК – дружеството е на печалба с милиони евро. Добивът се осъществява като при нас – чрез изпомпване. Цялата система се следи чрез сензори и ако някъде се появи пробив – се реагира светкавично. Затова няма разлика между отчетеното количество на входа и на изхода.

Делегацията е посетила и пречиствателна станция „Кобадин” – между Мурфатлар и Констанца, оборудвана от технологичния лидер на САЩ, за безопасно хлориране на водата.