Созополчани: Пожарът е умишлен!

Жителите на Созопол смятат, че снощният пожар, отнел живота на трима души, не е единственият умишлен, а става дума за серия от палежи. Те напомнят, че в рамките на два месеца са изгорели още две къщи в Стария Созопол, а преди две седмици – и Вятърната мелница. Единственият оцелял от ужасяважия пожар, взел три жертви тази нощ – бизнесменът Георги Георгиев, все още се намирал до къщата. Той бил в относително добро състоянието.

Созополчани: Пожарът е умишлен!
Именно Георги пръв усетил миризмата на нафта и дим. Слязъл да провери какво става, отворил вратата и видял долната порта на избеното помещение обхваната от пламъци. В този момент заради кислорода, който е освободил, пламъкът е лумнал нагоре към етажите. Той се е опитал да се върне обратно, но стълбата се е срутила. Започнал да вика за помощ, не е могъл повече да се върне. Така жена му, нейната майка, която била на легло с тежък инсулт и баща й са изгорели живи. Телата им все още са в къщата.
 
Според кореспондент на БНР всички, с които е разговарял, са категорични, че това е умишлен палеж, че дори е серия от палежи. Те припомнят, че преди два месеца изгоряха други две къщи в Стария град, а само преди две седмици – и Вятърната мелница.
 
Официалната версията, поддържана от полицията, е за умишлен палеж.
 
Георги твърди, че няма врагове. Семейството било от Добрич, а от четири години живеели в Созопол. През това време не са имали конфликти и не са получавали заплахи от никого. Притежават малка механа на ул. Рибарска, която била действително толкова малка, че едва ли можела да пречи на някого.
 
Хората от Созопол говорят, че причината за палежа е по-скоро в неизяснени имуществени отношения. В тази къща са били настанени навремето поземлената комисия и част от общинската земеделска служба. Долният етаж е необитаем и е превърнат в нещо като склад. Семейството е обитавало втория етаж, където е живеело под наем.