Генерал-майор Стефан Тошев - сред военачалниците с орден от Балканската война

19 военачалници от Балканската война са предложени за награждаване посмъртно с орден „Стара планина”

Генерал-майор Стефан Тошев - сред военачалниците с орден от Балканската война
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази, с които да награди посмъртно с орден „Стара планина” – първа степен, с мечове, на 19 български военни за изключително големите им заслуги към България при планирането и осъществяването на военните операции в Балканската война и проявеното новаторство и военно майсторство.

С ордените посмъртно ще бъдат удостоени командващи армии, дивизии и отделни отряди, сред които и патронът на град Генерал Тошево генерал-майор Стефан Тошев – началник на 1-ва пехотна Софийска дивизия по време на Балканската война.

Стефан Тошев е роден в Стара Загора на 18 декември 1859 г. Участва като доброволец в Българското опълчение, по време на Руско-турската война. На 10 май 1879 г. завършва Военното училище в София в първия му випуск. Постъпва на служба в Източнорумелийската милиция.

През Сръбско-българската война е командир на II дружина от III пехотен Бдински полк, началник на Трънската позиция. Взема участие в боевете при Сливница, Трън и при отбиване на частите на Моравската дивизия. Изявява се като храбър командир в боя при вр. Три уши и атаката на вр. Мека црев. Награден е с Орден „За храброст“ IV ст.

По-късно Стефан Тошев е командир на I пехотен Софийски полк, а от 1908 г. на I пехотна Софийска дивизия.
 
През Балканската война с дивизията, която командва, участва в настъпателните операции на Тракийския военен театър. Участва в Лозенградската и Чаталджанската операция.

На 5 август 1913 г. е повишен в звание генерал-лейтенант.

През Междусъюзническата война е командир на V Българска армия, която действа в участъка Султантепе, Крива паланка и Китка.

В Първата световна война Стефан Тошев е командир на III Българска армия, която през 1916 година води успешни боеве на Добруджанския фронт срещу руско-румънски войски.