Жените с висше пият повече

Жените вишистки, които употребяват алкохол всеки ден, са двойно повече в сравнение прекаляващите с чашката необразовани дами. Това показва изследване на London School of Economics.

Жените с висше пият повече

Макар че същата тенденция се наблюдава и при мъжете, тя далеч не е толкова ясно очертана. В проучването, обхващащо хиляди мъже и жени, родени в една и съща седмица на 1970 г., вишистките признават, че посягат към алкохола почти всеки ден и този навик понякога им създава проблеми.



Още по-изненадващо е, че бъдещата консумация на спиртни напитки при нежния пол може да бъде предвидена от рано. Тези, които в училище са получавали петици и шестици, са с 2,1 пъти по-застрашени да прекаляват с пиенето, когато пораснат.


Авторите на доклада дават няколко възможно обяснения за тази странна тенденция. Първо, жените с висше образование обикновено раждат по-късно, така че отговорностите на родителите не успяват да изкоренят от рано вредните им наклонности. Освен това, те имат по-активен социален живот, и то в доминирана от мъже среда, така че по-лесно се повлияват от тяхната склонност да се съберат на по чашка.

 

Вероятността жените с диплома да посръбват всеки ден е със 71% по-висока в сравнение с необразованите им посестрими, а при по-високите академични степени този процент нараства до 86 на сто.