4 години затвор за млада шофьорка от Добрич, убила съпрузи на пътя

Жената е била много пияна и карала със 120 км в час, изгубила контрол над колата, докато си пускала музика и навлязла в лентата за насрещно движение.

4 години затвор за млада шофьорка от Добрич, убила съпрузи на пътя

Наказание 4 години лишаване от свобода наложи Окръжен съд – Добрич на 26-годишната Райна Ст. Д. от град Добрич. Тя бе призната за виновна в това, че на 14 април тази година по околовръстния път на Добрич е нарушила правила за движение по пътищата и по непредпазливост е причинила смъртта на 53-годишен мъж и съпругата му на 51 години, като деянието е извършено в пияно състояние и представлява особено тежък случай. Райна трябва да търпи наказанието при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Съдът я лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 7 години.

По молба на двете деца и родителите на пострадалото семейство, Окръжен съд – Добрич ги конституира като частни обвинители в процеса. Съдът разгледа делото като съкратено съдебно следствие, след като подсъдимата призна вината си и фактите и обстоятелствата по обвинителния акт, и даде съгласие да не се събират нови доказателства. По този процесуален ред е определено наказанието й като съдът намали с 1/3 първоначално наложеното й наказание 6 години лишаване от свобода и постанови тя да изтърпи 4 години лишаване от свобода.

Според обвинителния акт на 14.04.2012 г. около 14 – 14,30 ч. по околовръстния път на гр. Добрич, по посока от кръстовището с кръгово движение за с. Владимирово към кръстовището с кръгово движение за кв. Рилци, се е движел лек автомобил „Опел Астра”. Водачът му Райна е била под алкохолно опиянение, като химическата експертиза е установила наличие на алкохол с концентрация 2,05 промила в кръвта й. Пътната настилка е била асфалтова, суха, в много добро състояние. Произшествието е настъпило при ясно, слънчево време и отлична видимост. В същото време в противоположна посока се движели леки автомобили „Опел Корса” и „Нисан Микра”. Наближавайки Т-образното кръстовище за местността Кобаклъка "Опел Астра” се движел със скорост около 120 км в час и около средата на платното за движение. По тази причина водачът на „Опел Корса” се отклонил плътно в дясно с цел безопасното им разминаване. След разминаването им той спрял колата и в огледалото за обратно виждане видял настъпването на пътно-транспортното произшествие.

След разминаването с първата кола, Райна загубила контрол над управлението на Астра-та, тъй като се навела да пусне диск. Автомобилът й започнал да се завърта около вертикалната си ос, изнасяйки дясната си странична част напред, и навлязъл почти изцяло в лентата за насрещно движение.


 

Водачът на „Нисан Микра” задействал спирачната система и отклонил движението му в дясно. Последвал челен кос удар между предната дясна част на плъзгащия се странично „Опел Астра” и предната лява част на спиращия „Нисан Микра”. След това се ударили дясната странична част на „Опел Астра” и лявата странична част на „Нисан Микра”.

 

Водачът на „Опел Корса” се върнал назад и се притекъл на помощ на пострадалите. Той подал сигнал на тел. 112 за произшествието. Пристигналият екип на Спешна помощ установил смъртта на семейството, пътувало в „Нисан Микра”.

Райна има средно образование, не е семейна, не работи.

 

Те вече е осъждана е за управление на автомобил след употреба на алкохол.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.