"Анонимните" се заканиха да променят България; 50 млн. лева за зимно почистване

Преглед на печата - Джефри ван Орден: ЕС може да преосмисли финансирането за България

"Анонимните" се заканиха да променят България; 50 млн. лева за зимно почистване

Дума

"Анонимните" се заканиха да променят България

България вече няма е същата, след като днес в 15 града на страната хиляди българи с маски ще залеят протестно улиците. Това обеща вчера логистичният координатор на България за "Световния протест на анонимните" Янаки Ганчев.
Той обясни, че основната им цел е смяна на "45 плюс 23-годишното статукво и политически модели". На протеста ще изнесем нашето виждане за това как животът в Българя трябва да се промени към по-добро, заяви Ганчев и добави, че борбата за по-добро не е престъпление. Той обясни, че в момента се намираме в ерата на интернет революцията и политическите динозаври не си дават сметка какво точно се случва.
Според него трябва да се намери формата, в която гражданското общество да има по-добър контрол върху разпределянето на обществените средства.

Стандарт


 

Доган: Коалиция след изборите

Коалиция ще вземе властта след вота догодина. Това прогнозира от Кърджали лидерът на ДПС Ахмед Доган. Сокола не пожела да коментира колко и кои партии вижда в управлението.
"Точно кои ще бъдат сегментите на тази коалиция, трудно можем да предвидим на този етап, но мисля, че има няколко варианта", обясни Доган. Според него страната ни има нужда от "нов управляващ субект, който да я изведе от кризисната ситуация, в която се намира". Сокола призова и за експертен дебат за и против ядрената енергетика.
В Кърджали Доган присъства на отчетно-изборната конференция на своите в града. И очаквано коментира казуса с почетното гражданство на ген. Васил Делов. Той защити общинските съветници на ДПС, които бойкотираха удостояването на освободителя на града със званието "почетен гражданин". "Те са постъпили правилно, защото са наясно с болките от Балканската война и живите спомени. Казусът "Делов" е нравствено-психологически, а не само държавнически", коментира Сокола и допълни: "Всяка война е свързана с много страдание".

Труд

Джефри ван Орден: ЕС може да преосмисли финансирането за България

Европейският съюз може да преосмисли финансирането за България, особено в областите, свързани с правосъдието и вътрешните работи. Това заяви в интервю за БНР бившият докладчик за страната ни в Европейския парламент, британският евродепутат Джефри ван Орден.
Според него не е вярно, че след отпадането на възможността за предпазни клаузи, Европа вече няма средства за въздействие върху процесите в България.
"България получава много сериозна финансова подкрепа от Европейския съюз, получава много пари и конкретно за тези области, които попадат в обхвата на мониторинга, за да изпълни посочените там изисквания."

Новинар

50 млн. лева предвидени за зимно почистване

50 млн. лева са предвидени за зимното почистване в страната. Това каза шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.
В неделя той инспектира готовността за зимно поддържане на участъка на автомагистрала „Хемус" от пътна връзка „Яна" до пътна връзка „Жерково". Сумата е същата като миналогодишната, а ако има нужда от повече средства, те ще бъдат за сметка на текущия ремонт, който агенцията прави за летните изкърпвания.