Леко понижение в цената на олиото

През периода 24 – 31 октомври 2012 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната бележат незначително понижение, съобщават от ДКСБТ (Държавната комисия по стоковите борси и тържищата).

Леко понижение в цената на олиото
Средната цена на едро за сраната на слънчогледовото олио е 2,89 лв./литър, с 0,3% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области цените на продукта варират от 2,67 лв./литър (Хасково) до 3,05 лв./литър (Разград и Смолян).
 
В девет области се регистрира понижение на ценовите стойности, най-чувствително във Враца (с 4,4%) и Добрич (с 4,3%).
 
В други четири области цените на едро бележат слабо повишение, с до 3,5% в Силистра.
 
Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 3,14 лв./литър, незначително по-ниска в сравнение с предходната седмица (с 0,6%). В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,37 лв./литър (Разград). По-ниски цени спрямо предходната седмица се отчитат в седем от областите, като най-значително е поевтиняването на продукта в Русе (със 7,5%), Сливен и Ямбол (с по 4,6%). Леко повишение на ценовите стойности с 1 - 1,6% се регистрира в пет области, най-съществено в Шумен.
 
Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) също бележи леко понижение спрямо предходния седмичен период – с 0,3%, до 3,28 лв./литър. По области цените на олиото в този тип обекти варират от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,68 лв./литър (Смолян). Леко поевтиняване на продукта се отчита в ДТО в Бургас, Пловдив, Сливен и Ямбол (с по 1,5%). В малките магазини на Варна и Благоевград олиото на дребно поскъпва, съответно с 1,6 и 12,1%. Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,14 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,28 лв./литър във Враца и Монтана.
 
През тази седмица в три области -Добрич, Силистра и Разград, цените в ДТО са с 0,04 до 0,15 лв./литър по-ниски от тези в ГТВ.
 
За поредна седмица най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в ГТВ е регистриран в Ямбол (0,47 лв./литър), а за другите търговски обекти – в Смолян (0,63 лв./литър).