Вранча се разклати, чакат мощен трус

Мощно земетресение от седма степен заплашва да ни тресне всеки момент, предупреждават румънски сеизмолози.

Вранча се разклати, чакат мощен трус
Вранча се клати всеки ден, акумулирала е твърде много енергия”, пише местният вестник “Евениментул зилей”. Според медията до края на тази година не е изключено да има трус подобен на този от 4 март 1977 година. Тогава стихията разтресе цяла Северна България, като в Свищов тя уби над 100 души.

“Това е една активна зона, в момента е силно заредена тектонично. В състояние е да предизвика и земетресения над 7 –ма степен”, твърди генералният директор на Националния институт по геофизика в северната ни съседка Мирча Радулиан.

Земетресение с такъв магнитут с епицентър Вранча не би представлявало опасност за населението на Блгария”, заяви пред “Телеграф” проф. Бойко Рангелов от Геофизичния институт на БАН. По думите му подобен трус със сигурност ще се усети в цялата страна, но жертви и разрушения не би трябвало да има.

Освен това е невъзможно да се предскаже кога точно ще има земетресение. “Характерно за огнището във Вранча е, че то дълго време мълчи, а след това освобождава мощни трусове. Досега такива е имало през 1940, 1977, 1986 и 1990 г. Както виждате, цикличност не се наблюдава. Това, че 22 години огнището си мълчи, може да е индикатор за натрупана енергия, но не означава, но точно тази година ще има земетресение”, обясни той.

Самото огнище във Вранча е с много голяма дълбочина – до 150 км. В света има само едно такова – в Хиндукуш. Именно заради дълбочината трусовете от него се усещат на голяма територия.

След жестокото земетресение от 1977 г. със сила 7,2 по Рихтер последваха още 2 с епицентър Вранча през 1986 и 1990 година, съответно с магнитут 7 и 6,8. Щетите тогава са много по-малки, тъй като вече у нас са въведени норми за антисеизмично строителство.