8 месеца лишаване от свобода получи 20-годишен, извършил две кражби и опит за трета

Наказание 8 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим наложи Районен съд – Балчик, на 21-годишния Из. Г. Ис. от Балчик

8 месеца лишаване от свобода получи 20-годишен, извършил две кражби и опит за трета
Той бе признат за виновен в това, че при условията на продължавано престъпление и на повторност в немаловажен случай, на 19.02.2012 г. от имот в Балчик той е отнел 2  медни лозарски пръскачки на стойност 90 лв., собственост на балчиклия; на 27.02.2012 г. е отнел телевизор, оценен на 90 лв., собственост на гражданка на Балчик; на 15.04.2012 г. от трети имот, чрез разрушаване и повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот – счупване на прозорци, е направил опит да отнеме чужди движими вещи, собственост на друг балчиклия, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини. Общата стойност на противозаконно отнетите вещи с цел да ги присвои възлиза на 180 лв.

Районен съд – Балчик допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие и по този ред определи наказанието на подсъдимия. Първоначално наложеното му наказание 1 година лишаване от свобода е намалено с една трета и е постановено той да изтърпи 8 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Съдът постанови Из. Ис. да изтърпи отделно 2 години лишаване от свобода при първоначален общ режим, наложено му с присъда от 2011 г.

Пресцентърът припомня, че според обвинителния акт на 19.02.2012 г. след обяд Из. Ис. влязъл в дома на балчиклия и от стопанска постройка, чиято врата била отворена взел две медни лозарски помпи. Изкарал маркучите им и ги оставил в стопанската постройка. Помпите поставил в чували и ги отнесъл в пункт за изкупуване на вторични суровини. Там предал медните помпи срещу 40 лв., които изхарчил за храна.

На 27.02.2012 г. Из. Ис. се качил на тераса на първия етаж на жилищен блок в Балчик. Той избутал балконската врата, влязъл в апартамента и взел телевизор „Волтел” заедно с дистанционното  и го занесъл в дома си. Опитал да продаде телевизора за 30 лв., но никой не го купил. След разобличаването му телевизорът е върнат на собственичката.

Вечерта на 14.04.2012 г. Из. Ис. посетил свой познат в квартирата му и се почерпили. Когато си тръгнал бил пиян и не помни как се озовал в дома на хазаина. Прокуратурата уточнява, че той е счупил стъклото на прозорец на втория етаж на къщата. Започнал да рови, за да открадне нещо. Бръкнал в един кашон и се порязал на електрическа скара. Забърсал кръвта си на бял парцал, който бил в близост до кашона. После слязъл на първия етаж, но се объркал, и за да излезе навън, счупил друг прозорец. Така не взел нищо.

Из. Ис. има начално образование, безработен е, не е семеен, осъждан е.

Присъдата на Районен съд – Балчик подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Добрич.