Добрич след наредбата за забрана на пушенето

От началото на тази година в цялата страна се прилага стриктно Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места. Според нея за да се допусне цигарен дим в заведенията с размер над 50 кв.м. трябва да се обособят отделни помещения за пушачи. Те обаче трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши и пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено. За да разберем какво се случва в Добрич след промените днес разговаряхме с директора на РИОКОЗ - Добрич д-р Розалина Брайкова, с местния председател на БАХР Димитър Димитров и с Димитър Димов - собственик на клуб Бакарди.

Добрич след наредбата за забрана на пушенето
От миналата седмциа РИОКОЗ – Добрич извършва проверки на заведения относно спазването на наредбата, съобщи д-р Розалина Брайкова – директор на инспекцията. Проверени са 56 обекта. Най-често се констатира липса на обозначаващите тебели на помещенията за пушачи и непушачи. На две заведения в Добрич са съставени актове заради нарушаване на пълната забраната за тютюнопушене. За еднo от тях сигналът е получен на специалния за целта телефон 0882611045, на който гражданите на Добрич могат да подават информация за неспазване на наредбата. Във въпросния бар не е имало обособени помещения за пушачи и непушачи и е констатирано, че има клиенти, които пушат. Директорът на РИОКОЗ – Добрич д-р Розалина Брайкова съобщи още, че проверките ще продължат и съвместно с полицията за да се установи дали в помещенията за пушачи се допускат лица под 18 годишна възраст.

 

В 90 % от заведенията за хранене в Добрич вече не се пуши, заяви председателят на Браншовата Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за областта Димитър Димитров. Като пример от ресторанти, освободени от цигарен дим, той посочи пицариите Моцарела, ресторант Резиденция, Колибите, китайския ресторант в града и други. Много от клиентите, които идват да се хранят с децата си, са доволни от промените, обясни впечатленията си Димитров. Ресторантьорите се отнасят отговорно към здравето на клиентите си и приветстват закона, заяви той. Като друг фактор 90% от рестораните, които са членова на асоциацията, да преминат изцяло към недопускане на цигарен дим, Димитров посочи изискването за разделяне на помещението. Освен че за изграждането на стена трябва да се инвестират средства, подобно действие би разделило посетителите при провеждането на сватби и големи банкети. Именно за това ресторантьорите масово не желаят да преградят своите заведения за хранене, а предпочитат в обектите им напълно да не се пуши. За разлика от ресторантите, в повечето кафенета в Добрич се обособяват помещения за пушачи, но за питейните заведения асоциацията все още няма точни данни, тъй като в тях и в момента продължава изграждането на прегради.

 

Празни зали за непушачи и почти липсващи свободни места в помещенията за пушачи, установи наш екип днес следобяд в най-популярното заведение в Добрич - клуб Бакарди. Собственикът на заведението Димитър Димов обясни, че в Бакарди са обособени 3 зали за непушачи - на всеки етаж. Клиентите, които влизат в тях, се броят на пръсти, сподели той. Новата наредба не се е отразила на оборота на Бакарди, тъй като заведението е запазило 80% от досега съществуващите места за пушачи, а за непушачите са открити предимно нови зали и така е нараснал броят на местата. За целта обаче са инвестирани около 20 000 лева, с които са създадени помещения за непушачи. В други заведения, оборотът е намалял с между 50 и 80%, смята Димов. Тези барове, които нямат условия да бъдат преградени, са обречени на фалит, коментира той. В бранша се очакват големи съкращения на персонала в следствие на наредбата, а това ще вдигне безработицата в страната, прогнозира Димитър Димов. Нямам право да изисквам лична карта от лицата, които сядат на масите за пушачи, мога само да ги попитам дали са пълнолетни, а ако не са, ме грози глоба, това е недоглеждане в наредбата, заяви собственикът на Бакарди. Наредбата бе приета в неподходящо време, категоричен е той. Трябваше да се изчака да отмине кризата и тогава да влезе в действие, в Чехия например се пуши нявсякъде, освен това в наредбата трябваше да има категоризация на видовете заведения - нормално е в ресторантите и обектите за хранене да не се пуши, а в кафенетата да е разрешено, каза още Димитър Димов.