Борисов: Няма да отменя плоския данък; Военните на мирно шествие

Преглед на печата - основните теми във вестниците днес:

Борисов: Няма да отменя плоския данък; Военните на мирно шествие

24 Часа

Борисов: Няма да отменя плоския данък

Бойко Борисов обясни пред журналисти в Бургас каква е причината за недостига в държавната хазна, а оттам и за несправедливия според различни слоеве на обществото Бюджет 2013 г. В основата на проблема премиерът постави кабинета „Станишев" и в частност въведения от него плосък данък от 10 %.
Борисов коментира изказването на Дянков, че при един бъдещ следващ мандат може да се мисли за падане на плоския данък, така: „Как да има пари за социалните сфери с такъв нисък „несоциален" данък, който не прибира достатъчно средства в сметките на държавата".


 

24 Часа

7 млн. лв. от данъка за тото

Късметлиите, спечелили от тотото, също ще плащат 10% данък. Печалбите от тотото също ще се облагат с данък от 10% от началото на следващата година, каза пред "24 часа" финансовият министър Симеон Дянков.
Той обясни, че облагането, което ще бъде въведено за печалби от хазарт, обхваща дефиницията по закон.
Миналата година спортният тотализатор е раздал печалби за малко над 70,2 млн. лв.
При запазване на сумата това означава, че бюджетът ще спечели 7 млн. лв.

Дума

 

Военни излязоха на мирно шествие

Военни и техни близки излязоха вчера на протест срещу въвеждането на пенсионна възраст и лошите условия на труд. Протестът бе обявен като "мирно шествие в подкрепа на армията и държавата". Събитието, организирано от единствената професионална организация в армията - легия "Раковски", започна с минута мълчание в памет на загиналите за България и поднасяне на цветя пред Паметника на незнайния войн в София.
Мирното шествие на военните бе под наслов: "За България и за Българската армия" и бе огласявано от "Многая лета", "Дунавско хоро" и военни маршове. Малко сме, но показваме нашата гражданска позиция, заяви председателят на легията майор Иван Милов. Част от присъстващите коментираха, че по поделенията са били организирани различни мероприятия за неделния ден, за да се попречи на по-широко присъствие на шествието.
Военните заявиха, че са готови да помогнат на държавата да преодолее кризата и разбират тежката ситуация, в която се намира. Те нямат право нито на синдикална дейност, нито на протести, и затова обявиха, че провеждат мирно шествие в подкрепа на държавата и армията.

Труд

"Царя" без план за реставрация

Реставрацията на паметника "Цар Освободител" се извършва без предварително изготвен проект. Това си призна зам.-кметът на столицата по културата Тодор Чобанов в предаването "Неделя 150" на БНР.
Веднага след това той уточни, че има работен проект, но не и за самото реставриране. Тази част - за възстановяване на металните фигури, се изготвя в момента на самия процес, обясни Чобанов. И за да се застрахова, разясни, че такава била нормалната практика в нашето законодателство. "Когато няма възможност тази част да бъде изработена предварително, какъвто е случаят, тя се прави в хода на работата", каза зам.-кметът.