ЦРУ: България още е в плен на корупцията, Учители стягат стачка

Преглед на печата: Данъкът върху лихвите ще важи и за стари влогове и депозити; НЦИОМ: ГЕРБ - 26,8%, БСП - 17,5 на сто

ЦРУ: България още е в плен на корупцията, Учители стягат стачка

24 часа

ЦРУ: България още е в плен на корупцията

Корупцията в държавната администрация, слабата съдебна система и наличието на организирана престъпност не позволяват на България да се възползва от благоприятния инвестиционен режим и спъват икономическите перспективи на страната, констатира ЦРУ в тазгодишното си издание на "Книгата с факти за света".

24 часа

НЦИОМ: ГЕРБ - 26,8%, БСП - 17,5 на сто


Над половината българи - 55%, не одобряват действията на правителството срещу 31% на обратния полюс. Вотът за ГЕРБ и одобрението към премиера Бойко Борисов обаче остават на нивата от юни-юли. Това показва проучване на НЦИОМ от септември.

При избори сега управляващата партия би ги спечелила с 26,8% вот. БСП е на 9,3% дистанция от нея с подкрепа от 17,5% симпатизанти.


 

Борисов го одобряват 45% от българите, а 46% - не. Той е втори по одобрение след президента Росен Плевнелиев (53%). На Сергей Станишев симпатизират 26,5% от българите, но проучването не "хваща" отзвука от избирането му за председател на ПЕС.

Труд

4-ма здравни министри на прокурор


Прокуратурата ще разследва четирима бивши здравни министри - д-р Евгений Желев, д-р Божидар Нанев, проф. Анна-Мария Борисова и д-р Стефан Константинов. Причината е, че Сметната палата е открила "наличие на данни за престъпление" при осигуряването на лечение на пациентите на хемодиализа през периода 1 януари 2009 г. - 30 юни 2011 г. Направеният одит вече е предаден на главния прокурор Борис Велчев, съобщиха вчера от Сметната палата.

Труд

Учителите готови за стачка, искат още 15 на сто върху доходите

Синдикатът на българските учители (СБУ) е готов за стачка, ако доходите на преподавателите в средния курс не бъдат вдигнати с 15 на сто спрямо разчетите на бюджета за 2012-а. Решението е взето на заседение на Изпълнителния комитет на СБУ в четвъртък вечер в Хисаря. Това съобщи в Хасково председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Според разчетите на СБУ за да бъдат удовлетворени исканията на учителите, ще са необходими още 112 млн. лева към бюджета за образование. С писмо до министър Дянков КНСБ настоява за свикване на Тристрания съвет за сътрудничество на извънредно заседание.

Монитор

Ловят по две крадени коли на ден в София

По две крадени или нередовни коли на ден ловят на каналите за регистрация на столичния КАТ. Това показва статистиката, според която от началото на годината са образувани 215 преписки за автомобили с пренабити номера на мотори и рами или такива, обявени за издирване в Шенгенската информационна система. „Не всички коли, които залавяме, са крадени. Има и такива с фалшиви и нередовни документи. Интересен факт е, че откакто работим с Шенгенската информационна система, имаме скок с 25 процента на установените подобни случаи."

Монитор

ГЕРБ подкрепя вота за „Белене"

ГЕРБ ще подкрепи провеждането на референдум за АЕЦ „Белене" с формулирания от БСП въпрос, за да спрат манипулациите на социалистите. Това стана ясно вчера от изявлението на премиера Бойко Борисов след консултациите за допитването при президента Росен Плевнелиев. Държавният глава започна разговори с парламентарно представените политически сили, за да се обсъди въпросът на вота и процедурата по гласуване.

Сега

Данъкът върху лихвите ще важи и за стари влогове и депозити

Данъкът върху лихвите ще важи и за стари, и за нови депозити и влогове. Ако лихвата по старите спестявания се начислява след 1 януари 2013 г., тя ще бъде обложена с данък 10%. Според финансовия министър Симеон Дянков това не представлява облагане със задна дата. Според вложители обаче облагането по депозити и влогове, направени преди 1 януари, по същество е промяна по вече сключени договори с банките с уредени условия за лихвите. Текстовете на новите разпоредби вчера бяха внесени в Народното събрание, като се появяват черно на бяло за пръв път и не са съгласувани с никого.

Доходът от лихви по депозити и влогове ще се смята за придобит към датата, на която е начислена лихвата. Така датата, на която са вложени парите, е без значение, ако по сумата се начислява лихва след 1 януари 2013 г., обясниха от финансовото министерство. Тъй като доходът реално се счита за получен през 2013 г., от финансовото министерство считат, че няма облагане със задна дата. Без отговор обаче остава въпросът редно ли е да се облагат лихвите по вече направени влогове и депозити, след като условията по тях са калкулирани без новия данък върху лихвите.