КЗК разследва Енерго - Про

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило писмо от ПП „Свободен народ“, в което се изказва мнение, че е налице злоупотреба с монополно положение от страна на електроразпределително дружество „ЕНЕРГО - ПРО България“ ЕАД.

КЗК разследва Енерго - Про

Съгласно писмото, на 13 септември 2012 г. (00:00 часа) „ЕНЕРГО – ПРО България“ ЕАД e преустановило електрозахранването на помпените станции на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Добрич. Предвид факта, че Добрич е град с помпено водоснабдяване, то в резултат от прекратяване на електрозахранването на горепосочените помпени станции, между 80 и 100 хиляди души остават без водоснабдяване.


В сигнала се посочва, че вероятната причина за спиране електрозахранването на помпените станции са натрупани задължения на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД гр. Добрич към „ЕНЕРГО – ПРО България“ ЕАД, но се акцентира на факта, че потърпевши от поведението на електроразпределителното дружество са жителите на град Добрич, повечето от които са изрядни платци и на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, Добрич и на „ЕНЕРГО - ПРО България“ ЕАД.


Дружеството извършва експлоатация и управление на електроразпределителната мрежа. Поради факта, че за дейността по разпределение на електрическа енергия се издава само една лицензия за дадена територия и съответно само едно предприятие може да я осъществява, а дружеството „ЕНЕРГО – ПРО МРЕЖИ“АД, гр. Варна, чийто мажоритарен собственик е „ЕНЕРГО – ПРО България“ ЕАД (част от групата „Енерго-Про“ с.а.Чехия), експлоатира и поддържа електроразпределителната мрежа, то след извършване на детайлен анализ, разпределителното дружество би могло да се определи като предприятие с господстващо положение по смисъла на чл. 20 от ЗЗК.


КЗК счита, че изложените в сигнала факти и обстоятелства създават съмнения за евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение от страна на „ЕНЕРГО - ПРО МРЕЖИ“ АД, гр. Варна. В тази връзка, комисията решава да образува производство за разследване на евентуално извършено нарушение, е посочено в протокола от заседанието на антимонополистите.