Представяне на книга и откриване на изложба, посветени на Кан Тервел, в библиотека Дора Габе

На 11 октомври (четвъртък), от 17.00 часа, в Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич ще се състои премиера на документално-историческия роман "Кан Тервел - кошмарът на халифата" на Емил Димитров. Представянето на книгата ще бъде съпътствано от откриване на фотоизложба "Кан Тервел - спасителят на Европа", предоставена от Община Тервел. Изложбата има за цел за възкреси спомена за един от най-великите български владетели.

Представяне на книга и откриване на изложба, посветени на Кан Тервел, в библиотека Дора Габе

Авторът на романа "Кан Тервел - кошмарът на халифата" Емил Димитров е роден през 1954 г. в гр. Добрич. Висше образование завършва през 1977 г. във ВНВУ „В. Левски” – гр. В. Търново, Военна академия „Г. С. Раковски” – през 1986 г., и право през 2000 г. в ТУ – Варна. Има публикувани геополитически и военнотехнически анализи в изданията на МО на Р България и сп. „Криле”, както и разкази и юридически статии в местния печат в гр. Добрич. Награждаван е многократно, включително и от министъра на отбраната. Днес е юрисконсулт в Областно пътно управление – Добрич.


 

За своята книга Емил Димитров разказва: „Идеята за написването на този документално-исторически роман възникна около 2003 година, когато все повече се сблъсквах с незнанието на хората около мен за значимостта на историческата личност Кан Тервел. Считам, че за българската историография Кан Тервел беше един забравен владетел, акцентираше се предимно на Аспарух, Симеон, Борис - Покръстител и други. Подминаваше се факта, че ако не беше Тервел, който да продължи делото на баща си по административното и военно укрепване на младата държава, ако не беше успял да удържи на напъните на Византия за унищожаването на България, ако не бе успял да укрепи съюза между българи и славяни и накрая ако не беше взел изключително мъдрото решение да подкрепи миналия си враг Византия спрямо новия враг - Арабския Халифат, България днес просто нямаше да я има. Това ми отне 5 години проучвания, търсене и взиране в историческите източници, за да открия истината в най-големи подробности и да я разкажа с думите от времето преди 1294 години, да покажа значимостта и величието на Кан Тервел. Влюбен в историята и въвлечен от динамичността на историческите факти написах книгата за 9 месеца и си позволих да подкрепя разказа си с няколко измислени герои, които биват ясно различими от реалните. Затова т. нар документално-исторически роман "Кан Тервел - кошмарът на Халифата” е една интригуваща книга за участието на България във войната между Византия и Арабския Халифат.”

 

Гостуващата изложба "Кан Тервел - спасителят на Европа" е подготвена от фондации „Българска памет” и „Бъднини”, със съдействието на НИМ и община Тервел. Експозицията от 19 цветни пана е синтезиран и атрактивен прочит на житието на един от безспорно най-великите български владетели и цели да се възкреси спомена за Кан Тервел, най-често споменаван в средновековните извори и книжнина, и да направи възможно едно съвременно преоткриване на европейската ни значимост и цивилизационен принос през чуждите писания и през образа на великия български държавник от началото на IX век.”, споделят от фондация „Българска памет”. Любопитна за всички, които се интересуват от исторически факти, свързани с управлението на Кан Тервел, изложбата би била полезна и необходима за обогатяване на познанията по българска история на учениците.