Замразяваме преговорите с кандидата за „Белене”, измеренията на бедността ни са отвъд парите...

АЕЦ „Белене" отново е топ тема за всекидневниците, особено след поредния поврат...

Замразяваме преговорите с кандидата за „Белене”, измеренията на бедността ни са отвъд парите...
В. „Сега" цитира президента Росен Плевнелиев:
"Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене", заяви президентът Росен Плевнелиев, съобщи "Медиапул".
"Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например - имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор?!", посочи Плевнелиев в понеделник.
Според него правителството правилно поставя куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор без никакъв опит в ядрената енергетика...
Миналата седмица изненадващо се появи мистериозен американски консорциум, пожелал да изгради с частни пари атомната централа като министър Делян Добрев заведе в парламента негови представители в парламента. Проекторешението за размразяване на проекта "Белене" и за преговори с инвеститора "Глобал Пауър" обаче все още не е гласувано от парламента..."

„Когато става въпрос за мащабни проекти като АЕЦ "Белене", е много важно да се направи внимателно проучване на съответните компании, които искат да инвестират в тях. Това заяви новият посланик на САЩ Марси Рийс в отговор на въпрос по време на първата си пресконференция пред български журналисти.
Според американския дипломат, която днес връчи и акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев, е отговорност на правителството да направи проучванията при толкова големи и скъпи проекти. Тя изрази вярата си, че българското правителство ще направи това по въпроса с инвестициите в атомната централа...
"Надявам се, че по време на мандата ми ще работим заедно, за да укрепим сътрудничеството си в области като сигурност, правоприлагане, за насърчаването на търговския обмен и бизнеса и по-доброто опознаване на двата народа", подчерта посланикът..." - пише в. „Дневник".

В. „Стандарт" също цитира посланик Рийс:
"Едва стъпила на родна земя, новата US посланичка Марси Рийс бе обсипана с журналистически въпроси в контекста на новото развитие с все по-актуалния въпрос за съдбата на АЕЦ „Белене".
„По отношение на каквато и да инвестиция, още повече мащабна като тази, много е важно да се направи това, което ние в САЩ наричаме Due diligence. Това означава да се проучи много внимателно компанията, която предлага да извърши инвестицията. И аз съм убедена, че българското правителство ще направи именно това. Това е много голям проект, свързан с много пари, мисля, че именно този подход е най-предпазлив и благоразумен", посочи новият пратеник на Обама в София...
Тя разясни по отношение на предположения дали посолството на САЩ ще помага на кабинета в проверката на потенциалния инвеститор в АЕЦ Белене и спряганите в медиите спекулации кой стои зад него, че „подобно проучване е изцяло в сферата на отговорностите на правителството и това е нещото, което смятам, че трябва да следим"...
Тя отбеляза ,че въпреки че не е била досега в България, тя познава страната ни отблизо на базата на досегашния си опит, очевидно имайки предвид мисиите й в Албания и Косово..."

„Премиерът Бойко Борисов е за замразяване на преговорите за строителството на АЕЦ "Белене" до провеждането на референдум по въпроса. Това стана ясно от изказването му във Велико Търново вчера.
"Моето мнение е, просто не съм имал време с Делян Добрев да говоря, че сега трябва да се спрат всички преговори, защото след петък, когато Лили Павлова отчете над 500 хиляди гласа - сега те как са ги събрали, на всички стана ясно, както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум, имат много пари - плащат, но така или иначе, спазвайки конституцията, референдум трябва да се проведе.
Затова считам, че трябва да се проведе максимално бързо при това положение, но дебатът трябва да бъде в парламента веднага и съответно да бъде много ясно разписан референдумът", каза премиерът.
Според него, като се дадат 22 милиарда, трябва да е ясно кой и откъде ще ги вземе, колко след това ще струва токът, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво.
"Сиреч ще обременим хората с много експертни въпроси и ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа "за" или "против"", каза Борисов.
Той предложи да се гласува електронно, както бе направено преброяването, за да се пестят пари..." - в. „24 часа".

„ГЕРБ ще оттегли проекторешението от парламента за възобновяване на преговорите по проекта АЕЦ „Белене". Това стана ясно на извънредна пресконференция на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Проекторешението бе внесено на 27 септември и трябваше да се гледа от Народното събрание тази седмица.
Проекторешението гласи: Народното събрание препоръчва на Министерски съвет чрез БЕХ и НЕК да разгледа възможността за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадка „Белене", която да бъде реализирана от потенциален инвеститор, при следните условия:
Цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна;
Да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между НЕК, Атомстройекспорт и консултантите във връзка с проекта за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене" при удовлетворителни за българската страна условия, в т.ч. поемане на всички настоящи и бъдещи плащания и претенции от и към НЕК, в това число арбитражни производства;
Потенциалният инвеститор да гарантира добросъвестния си ангажимент за придобиване на проекта „Белене" чрез издаване на неотменяема гаранция в размер на 200 млн. евро в полза на НЕК;
Поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор, че бъдещият оператор на ядрената централа ще гарантира отговорността за ядрена вреда по Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда;
Поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор за осигуряване на извеждането от експлоатация на ядрените съоръжения и управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци..." - в. „Труд".

Вестниците във вторник съобщават и за нарастваща вълна от сирийски бежанци към страната ни.

„В последните два месеца има завишаване на миграционния поток към България с 50%, съобщи вицепремиерът и министър вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БНР.
Той обясни обаче, че това завишаване е предимно от сирийски граждани, които преминават българо-турската граница.
В момента Европейската комисия обмисля отпускането на средства, за да могат да бъдат подсилени подобни буферни зони като южната ни съседка, където миграционният натиск е огромен, обясни още вътрешният министър.
Предприети са мерки за по-засилено присъствие по границата ни с Турция..." - пише в. „24 часа".

В. „Сега" също помества публикация по темата:
Броят на емигрантите - в голямата си част сирийски бежанци, които се опитват да влязат в България, се е увеличил с 50% през последните два месеца, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНР.
По информация на "Франс прес", цитирана от БГНЕС, броят на сирийците, потърсили убежище в Турция, се е покачил на близо 100 хиляди. Те са настанени в лагери край границата със Сирия. Още близо 30 хиляди души са пръснати из страната. Турските власти неотдавна предупредиха, че не могат да поемат повече от 100 хиляди бежанци.
Цветанов обясни, че Европейската комисия обмисля отпускането на средства, за да могат да бъдат подсилени буферните зони като тази в Турция, където миграционният натиск е огромен за разлика от Гърция, където било отчетено намаляване на мигрантите. "Гранична полиция" е предприела мерки за по-засилено присъствие по границата, каза вътрешният министър. По време на посещението му в Анкара в събота е било обсъдено създаването на съвместни екипи в граничните зони, както и контактен център, позициониран на ГКПП - Капитан Андреево. Миналата сряда пък правителството прие постановление за предоставяне на допълнителни средства в размер на 100 000 лв. по бюджета на Министерството на външните работи за отпускане на хуманитарна помощ за бедстващото население на Сирия, за палестинските бежанци в Ливан и за Африка.
На 21 септември говорителят на Сирийската свободна армия у нас отправи апел към българското правителство да създаде единен бежански лагер у нас. Два дни по-късно при посещение във Велико Търново вътрешният министър заяви, че "в страната ни има достатъчно място за бежанци от Сирия". "Бяха изградени допълнителни домове, така че нямаме притеснения", допълни той и посочи, че бежанците могат да бъдат настанени в Любимец и Пъстрогор. Цветанов съобщи, че сега в България има 187 бежанци..."

Безработицата и справянето с кризата остават сред постоянните теми на всекидневниците.

„България заема осмо място по висока безработица в рамките на Европейския съюз. Това показват данните на статистическо бюро Евростат, обявени вчера.
През август 12,5 процента от българите са били без работа - точно колкото и през юли. В същото време средният процент за 27-те държави от общността е 10,5% за август. През същия месец на миналата година безработните у нас са били 11,1 на сто.
У нас безработицата е проблем по-често за мъжете. 14,1% от представителите на силния пол не работят, а от дамите - 10,7%.
Най-висок е делът на хората на трудовата борса в Испания, Гърция и Португалия. Преди нас са още Латвия, Ирландия, Словакия и Литва, показват данните на Евростат.
Новото изследване потвърждава оценките от юли, когато и в еврозоната, и в целия ЕС бе отчетена рекордно висока безработица. В момента 25,466 милиона европейци са без работа. Това представлява ръст от 2,17 милиона души спрямо август м.г...
Най-ниската безработица е в Австрия - 4,5%, следвана от Люксембург. Във Великото херцогство едва 5,2 на сто от хората нямат работа. Сходни са процентите и в Холандия и Германия, съответно 5,3% и 5,5%..." - в. „Труд".

В. „Стандарт" публикува прогноза за 2013 г:
"10.3% е нивото на безработица, което залага социалното министерство за следващата година, но то е нереално ниско. Това съобщи Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК).
Над 12.5% е официалната безработица в момента, а броят на хората без препитание е с 10% повече отколкото през миналата година. За да намалее до 10.3%, БВП през 2013 г. трябва да е поне 3.5%, а такъв не се очертава, обясни Божидар Данев. Според него е нереално висок и заложения брой от 2 770 700 осигурени догодина. Към момента осигурените на пълен работен ден са 1 930 000 и има още около 190 000 самоосигуряващи се, обясни Данев.
От БСК смятат, че е грешка и увеличението на минималната заплата на 310 лв. от 1 януари. Според камарата тя трябва да остане 290 лв.
БСК обаче приветства увеличението на вноската за пенсиониране на полицаи и военни с 20 процентни пункта. Това са стари предложения на БСК, които многократно са внасяни официално, подчерта Божидар Данев." - в. „Стандарт".

Кризите, които преживяваме, и пораженията върху духа и обществения живот са обект на анализ, публикуван във в „Дневник".
„Само наистина беден - и в джоба, и в душата си - човек може да се съгласи с плоската максима: "Ако не става дума за пари, става дума за много пари", с която ни облъчват медийни водещи, искащи да звучат загадъчно и мъдро...
Истината е друга. Българите не разбират за какво служат парите и затова няма никакво значение имат ли много от тях или не. И в единия, и в другия случай пак си остават бедни...
Комунистическият режим разруши здравомислещото отношение към парите. Бързо и дълготрайно те загубиха основната си функция на разплащателно средство. В продължение на дълги години, за да се сдобиеш с леща, хладилник или автомобил, не ти бяха нужни само финансови средства. Необходимо бе да получиш достъп - чрез правилни познанства, безочливо подмазване или продължително и мъчително чакане.
Заради това в България знанието за силата на парите дойде с голямо закъснение чрез сътресения и кризи...
Първата от тях настъпи с идването на демокрацията и т.нар. Луканова зима. Кризата през 1990-1991 обаче не предизвика кардинална промяна в отношението към парите. Важността на връзките и роднините на село (които да пращат картофи по пощата) все още беше много по-голяма.
Капанът е, че онзи, който ти дава да правиш лесни купчини пари, има предвид после още по-лесно да ти ги вземе.
Така дойде втората криза - хиперинфлация и банкови фалити, плюс повсеместна мутризация. Който имаше пари, можеше да си купи баничка от лошите, частни, капиталистически баничарници, заклеймени тогава от министър-председателя Жан Виденов. За останалите нямаше хляб. А мутрите, хванати подръка с чалгата, накараха много хора не без основание да си припяват Money for Nothing на "Дайър стрейтс":..
Точно когато всички изгубиха спестовните си книжки, рязко се разбра, че парите са важни и не са за всеки. А само за избрани. И то не поради превъзходство в способности и интелект. Докато по улиците ходеха гладни хора, в луксозни ресторанти добре охранени момчета показваха, кой реално управлява държавата.
Позабравен, но знаков пример е обявяването на Вежди Рашидов за "първи мултак на републиката" от самия Илия Павлов. Това се случи през зимата на 1997 на фона на много алкохол и печено прасенце...
Мутрите и мултаците станаха знакови фигури и затвърдиха усещането, че единствено важно е да имаш пари независимо от цената. Младите момчета повярваха, че е по-важно да имаш мускули, отколкото мозък. А малките момичета чуха само чалгата и Material Girl на Мадона...
Около десетилетие живеехме, погълнати от нарастващото желание за още - луканка, уиски, парцалки, часовници, обувки, коли, пари...
Вазбрахме, че парите дават власт, сигурност и свобода, но трудно проумяваме, че свободата е предполагаема, сигурността илюзорна, а властта не означава нищо без отговорност.
Светът все пак може най-сетне да се вслуша в текста на легендарния химн на групата "Лед Цепелин" Stairway to Heaven, започващ с"Има дама, сигурна в това, че всичко, което блести е злато. И тя си купува стълба към небето." и завършващ със:"Скъпа моя, чуваш ли вятъра и знаеш ли че твоята стълба е в шепнещия вятър?"
Малко българи обаче са израснали в среда, в която се слуша "Цепелин", а останалите или не знаят английски, или не се вслушват в текста..."