Кандидатстваме с "Кецове" за "Оскар"

Националният съвет за кино определи българския филм „Кецове” за участие в номинациите за наградите на Американската филмова академия „Оскар”.

Кандидатстваме с "Кецове" за "Оскар"
Филмът „Кецове” е дебют на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов и е продукция на „Гала филм”, с подкрепата на програма МЕДИА на ЕС, ИА Национален филмов център и Българска национална телевизия. Досега той е гледан от над 42 000 зрители по кината и продължава успешното му разпространение в страната.

„Кецове” бе селектиран от Московския международен фестивал в официалния конкурс, където беше удостоен с почетен диплом на главното жури и награда и диплом на руските киноклубове. Лентата бе показана и на международния кинофестивал в Карлови Вари в програмата „На Изток от Запад”, както и на фестивалите в Манхайм, програма Сompetition discovery, и в официалната селекция на фестивала в Маракеш. На годишните награди на Българската филмова академия 2012 филмът получи награда за филмова музика. „Кецове” е селекциониран и за Европейските филмови награди.

Филмът разказва за шестима младежи, които искат да избягат от своите провали - в семейството, любовта, парите, амбициите, срещите с различните от тях. Те бягат от града, завладян от същите тези различни. Всеки от шестимата се отправя на изток от ада, колкото се може по-далече, край морския бряг, на чист и девствен плаж. Тук пътищата на шестимата се пресичат и откриват пред всекиго от тях надежда за ново начало.