3 автобуса на метан иска да закупи „Тролейбусен транспорт”

Дъщерното дружество „Автобусен транспорт” на общинската тролейна фирма е внесло предложение до ОбС за разрешение за новата придобивка

3 автобуса на метан иска да закупи „Тролейбусен транспорт”

Общата стойност на трите нови лизингови автобуса е 186 000 лева без ДДС. Oбщинското дружество „Автобусен транспорт” изпълнява три линии от общинската транспортна схема - 213, 201 и 233. Закупените  през 2010 г. от дружеството три нови автобуса определено повишиха качеството и ефективността на  превозите, но не  са напълно достатъчни за покриването на тези линии, се казва в докладната записка, която се внася на предстоящата сесия, на 18-ти септември.


От друга страна, изпълнението на проекта за водния цикъл ще наложи, в различни периоди от време, спирането на някои тролейбусни линии във възлови участъци по посока „Северна индустриална зона” и  „Гара юг”, където единственото алтернативно решение ще бъде замяна на тролейбусния транспорт с автобусен.
Ориентировъчната цена на един микробус 12+10 места, с гориво на метан и ЕВРО 5, каквито иска да закупи дружеството, е около 62 000 лв. без ДДС.  Месечният лизинг в такъв случай е около 900 лв. без ДДС.


Дружеството може да осигури средствата за първоначалната вноска, а в последствие икономиите от използването на метановото гориво ще подпомогнат покриването на месечните вноски. При сегашните цени на горивата  използването на метаново гориво се явява два пъти по-икономично от дизеловото, аргументират се още от „Тролейбусен транспорт”.