Взриви се склад в "Арсенал"; Обезвредиха бомба в Плевен, докато премиерът говори

1 млрд. евро иск заради спряната "Белене"; Бойко и Нетаняху се разминаха за "Хизбула"

Взриви се склад в "Арсенал"; Обезвредиха бомба в Плевен, докато премиерът говори

Иск.


„Дума":

1 млрд. евро иск заради спряната "Белене"

Руската държавна компания "Атомстройекспорт" е увеличла до 1 млрд. евро иска си към Националната електрическа компания (НЕК) заради отказа от изграждането на АЕЦ "Белене". Делото се разглежда от Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж, се казва в съобщение на "Атомстройекспорт", разпространено вчера от ИТАР-ТАСС. Увеличението на иска е заради предсрочното прекратяване на проекта от българското правителство, изтеклия срок на действие на споразумението от 29 ноември 2006 година и това, че НЕК продължава да отказва да компенсира "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети, посочват от компанията. Искът включва стойността на всички дейности по проекта, стойността на оборудването с продължителен цикъл на изработване, щети и др. Общата сума на увеличения иск е не по-малко от 1 млрд. евро, отбелязват от "Атомстройекспорт".

 

Атентатът.

„Стандарт":

Бойко и Нетаняху се разминаха за "Хизбула"

Борисов и Нетаняху отново се разминаха за "Хизбула". Българският премиер отказа да сподели категоричната позиция на Израел, че зад атентата на летище Сарафово стои проиранската групировка. При кървавия акт на 18 юли загинаха петима туристи от Израел и един българин. Двамата лидери разговаряха почти два часа на четири очи. Срещата бе част от работното посещение на премиера и 11 министри в Ерусалим. По време на разговора домакинът заяви, че имат несъмнена информация, че атентатът е извършен от "Хизбула". "Това е същият модел на провалилата се атака на групировката, която беше планирана в друга страна срещу туристи, и ние не предполагаме, ние знаем това, което казваме", категоричен бе Нетаняху.

 

Изслушване.

„Труд":

Изслушванията за ВСС - като по сценарий и без лични въпроси

Като по сценарий и без неудобни въпроси мина изслушването на кандидатите за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) от парламентарната правна комисия във вторник. Стигна се дори до там шефката на комисията Искра Фидосова да заплаши, че ще отнема думата, ако се задават лични въпроси към кандидатите. Така предаването онлайн на процедурата и преводът на английски език не помогнаха за прозрачността на изслушването. И неудобните въпроси към кандидатите, внесени в деловодството на парламента от неправителствени организации, не намериха отговор.

 

Инцидент.

„Новинар":

Обезвредиха бомба в Плевен, докато премиерът говори

Бомба е била обезвредена по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Плевен в понеделник. Адската машина е била забелязана от случаен минувач в 10,29 часа на улица „Димитър Константинов" 20 в центъра на града. Той се обадил незабавно на тел. 112 и подал сигнал за взривното устройство. Самоделната бомба е била поставена пред витрината на кафене, което е на 30 метра от сградата на областната дирекция на полицията в Плевен.

 

Взрив.

„24 Часа":

Взриви се склад в завод "Арсенал" в Казанлък

Възникнал е взрив в склад в завод „Арсенал" в Казанлък, ситуацията вече е овладяна. Това съобщи пред „Фокус" комисар Алекси Алексиев, директор на ОД на МВР - Стара Загора. Граждани са сигнализирали за взрив, те са видели пушек на територията на завод „Арсенал". Изпратени са екипи както на районното управление от Казанлък, така и на "Пожарна безопасност и защита на населението" - Казанлък и от Областното управление на пожарната в Стара Загора.