Расте интересът към соргото у нас

Тропическата култура е успешен заместител на царевицата. Наричат го „камилата на растителния свят“, тъй като основната характеристика на това растение е сухоустойчивостта.

Расте интересът към соргото у нас

Една непопулярна култура – сорго, започна да се сее през последните години в Добруджа.  Между 6000 и 7000 са вече декарите със сорго в Добричка област. В цялата страна през 2012 г. са били засети около 60 000 дка. Една от причините фермерите да обръщат поглед към тази култура, е възможността да заменят с нея царевицата. Лабораторни резултати показват, че фуражите от двете култури се доближават по състав на над 99%. Втората причина е все по-драстичните промени в климата, които водят до екстремни горещини и липса на валежи в продължение на месеци. При тези условия царевичната култура не издържа и не може да се отглежда, докато соргото може да донесе и печалба.


 

Всички тези фактори бяха обсъдени на открит ден и демонстративна жътва край село Камен бряг и на семинар в град Каварна. В момента на пазара цената на тон сорго е с около 10 евро по-ниска от цената на тон царевица. Осигуряването на пазар на соргото е другият важен момент при отглеждането на тази култура. На семинара в Каварна присъстваха представители на фуражните заводи у нас, които се ангажираха с изкупуването на реколтата на цени, близки до цените на царевицата.