Сбогуваме се с обикновените електрически крушки

Обикновените електрически крушки си отиват окончателно заради европейска директива. Магазините няма да зареждат повече от тях.

Сбогуваме се с обикновените електрически крушки
Когато у нас останат само енергоспестяващите крушки, страната ще пести по 625 гигават часа енергия годишно. Всяко отделно домакинство също ще спестява повече пари от сметките за ток, след като в дома му останат само крушките от ново поколение, информира бТВ.

"Един среден двустаен апартамент ще спестява средно по 150 лева годишно от подмяната на всички лампи с енергоспестяващи", смята Цветомира Кулевска - Агенция за устойчиво енергийно развитие. Производството на обикновени крушки у нас не е заплашено от фалит засега. Някои предприятия, в които се произвеждат крушки с нажежаема жичка, вече са намерили пазари в част от Балканските държави и в Арабския свят, така че започват да изнасят продукцията си в страни от тези региони.

В търговската мрежа обикновените крушки няма да изчезнат веднага, тъй като има известно количество на склад. Тъй като срокът на живот на нажежаемите крушки рядко надвишава 2-3 години експертите смятат, че те ще изчезнат от всички сфери на живот в ЕС около 2015 г.