Преглед на печата

Искаме от Барозу метро до летището; Борис Велчев потвърди, че ще съдят моряците в Испания

Преглед на печата
Стандарт

Искаме от Барозу метро до летището

Парите, спестени от построяването на втория метролъч в София, да отидат за удължаване на подземната железница до летището, както и да се гарантира правото на държавите членки на ЕС да следват самостоятелна данъчна политика.
Това ще поиска днес премиерът Бойко Борисов от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Гостът пристигна късно снощи за откриването на втория лъч на подземната железница, който беше изграден с европари. Шефът на ЕК ще посети метростанциите "Сердика", "Лъвов мост", "НДК" и "Европейски съюз", където ще бъде открит паметник със знака на ЕС.

Дума
 
Борис Велчев потвърди, че ще съдят моряците в Испания

Това, че българските моряци, задържани с 3 тона кокаин на борда на кораба "Св. Николай" ще се разследват от властите в Испания, не е израз на недоверие към българската правосъдна система, а съобразяване с международното наказателно право, обяви вчера главният прокурор.
Борис Велчев не даде оценка за работата на прокуратурата по аферата с кораба и арестуваните в Испания български моряци. Той заяви, че у нас също ще се разследва евентуална организирана престъпна група, свързана с кокаина.
"Има принципи на международното наказателно право и принципи на националните наказателни законодателства - въпрос на извършване на престъплението. Не мога да дам оценка на работата на българската прокуратура. Предстои да се запозная с това, което е извършено досега. При всички случаи онази част от дейността на евентуалната организирана престъпна група, която е свързана с кокаина в България, ще бъде много внимателно разследвана", посочи Велчев.

24 Часа
 
Акад. Марков: Македония финансира антибългарската си пропаганда и с европари

Акад. Георги Марков: Македония финансира антибългарската пропаганда с пари и от Европейския съюз. Това каза историкът академик Георги Марков от Института по история в Българската академия на науките в интервю за агенция "Фокус".
По думите му - за филма „Трето полувреме" - един милион евро се дава от скопското правителство, един милион евро се дава от Чехия, по линия на Европейския съюз.
„За да се финансира антибългарска пропаганда. Използват дори европейски пари, за да правят пропаганда срещу България, която е член на Европейския съюз, а те се стремят да влязат в Европейския съюз", отбеляза той.
 
Новинар

Кметовете ще разпределят дървата за огрев


Кметовете в населените места ще разпределят дървата за огрев. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, като изтъкна, че чрез тази схема ще се пребори спекулата с високите цени на твърдото гориво за зимата. Кметовете ще изготвят списък с всички желаещи домакинства да си купят дърва за огрев, но всяко домакинство ще може да си купи максимум 10 кубика дърва за един отоплителен сезон. Найденов обеща крайната цена за кубик дърва да не надвишава 50-60 лева. В момента стойността за кубик добита дървесина на самото сечище е между 36 и 40 лева, като с транспорта цената не трябва да надвишава 50-60 лева. Очаква се новата система за разпределение на твърдото гориво да заработи до месец.

Труд
 
1,6 милиона българи емигрирали при прехода

Около 1,6 млн. българи са емигрирали в годините на прехода, заяви президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев на конференция за мобилността в рамките на ЕС като фактор за повишаване на адаптивността на работната сила.
Според проучването около 27 на сто от българите биха емигрирали и сега, стига да им се отвори такава възможност. Основната причина за това е ниското ниво на заплащане и липсата на работа.
По отношение на срока, за който биха работили извън страната, 60 на сто заявяват, че са готови да останат в чужбина за какъвто и да е период, 35 на сто желаят непременно да се върнат в България.