50% повече пари ще получат животновъдите догодина

Животновъдите са поставени под двойна преса – от една страна ниските изкупни цени на суровините им, от друга – високите цени на фуражите, призна земеделският министър Мирослав Найденов, малко преди срещата си с представители на сектора.

50% повече пари ще получат животновъдите догодина

Една от спасителните мерки, които ще предприеме министерството е да изтегли плащанията на глава добитък – помощта, която се раздава през декември, ще бъде дадена по-рано, с около 2 месеца. За трета поредна година ще бъдат разсрочени кредитите към фонд Земеделие. Проверяват се и възможностите по програмата de minimis и всичко, което е останало в рамките на бюджета за тази година ще отиде за животновъдите. През септември се очаква положителен отговор от Европейската комисия за Наредбата за млечните продукти, която е подадена за нотификация. Тя е за отделянето на истинските продукти от тези, със съдържание на палмово масло.


 

„Средствата, които животновъдите ще получат през следващата година трябва да бъдат много повече от настоящата, за да може българското животновъдство да оцелее. Това ви го казвам и от името на премиера, и на финансовия министър, и от мое име“, категоричен беше Найденов.

 

Тревожните очаквания за реколтата от царевица и слънчоглед към момента не ни дават основание да бъдем оптимисти, но не са толкова отчайващи, каза още Мирослав Найденов и подчерта, че това е световна тенденция и сушата е причина за най-ниските добиви в САЩ от 50 години насам. Това е основният проблем, който вдигна рекордно цените на фуража.