Почина първият човек, стъпил на Луната

Първият човек, стъпил на Луната през 1969 година, почина на 82-годишна възраст. Легендарният астронавт Нийл Армстронг претърпя сърдечна операция в началото на август. По думите на съпругата му, след интервенцията той се е чувствал добре, но впоследствие настъпили усложнения.

Почина първият човек, стъпил на Луната
Армстронг е бил пилот на изтребител по време на Корейската война (1950-1953 г.).

Постъпва на работа в НАСА като тестови пилот през 1956 година. Избран е за астронавт на НАСА през 1962 година, като заради огромният му опит става командир на мисията „Джемини 8”.

Историческата първа стъпка на Луната Армстронг прави като командир на "Аполо-11". Става известен с думите си "Малка стъпка за човек, гигантски скок за човечеството", изречени след като стъпва на лунната повърхност.

Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 година в семейството на Стивън Кьониг Армстронг и Виола Луиз Енгел. Любовта му към авиацията се появява още през детството му, след като едва двегодишен е заведен от баща си на въздушно състезание в Кливланд.

По време на следването си в Университета „Пардю“, Нийл се запознава с Джанет Елизабет Шарън, която също учи там и за която се жени в началото на 1956 година. Двамата имат три деца - Ерик, Карън и Марк.
 
20120825.hjkyqcweau_600