Правителството отказа да намали таксата за лекар

Министрите отказаха да намалят потребителската такса, която плащаме за лекар и за престой в болниицата, както предложи здравната министърка Десислава Атанасова.

Правителството отказа да намали таксата за лекар

Тотален обрат се случи с намерението на управляващите да намалят таксата за посещение при лекар от 2,90 лв. на 2,70, което бе обещавано поне от три месеца насам.
 
Въпреки, че се очакваше, министрите отхвърлиха предложението, съобщиха от правителствения пресцентър.
 
Предложението бе на здравната министърка Десислава Атанасова заради пропуск на чиновниците от МЗ по времето на нейния предшественик Стефан Константинов. Промяната в закона за здравното осигуряване трябваше да се случи още с отвързването на размера на потребителската такса от растежа на минималната работна заплата, но беше проспано. Затова и след като заплатата стана 290 лв., таксата за джипи нарастна на 2,90 лв., а тази за престой в болница - на 5,80.
 
Почти веднага министър Атанасова обеща корекция и връщане на старите цени за потребителска такса в размер на 2,70 и 5,40 за еднодневен престой в лечебно заведение. Изненадващо обаче по-високите цени се запазиха.
 
Така за втори път здравната министърка и намеренията й са бламирани от управляващите, след като най-напред бе отрязана от премиера и финансовия министър за намаляването на ДДС върху лекарствата, а сега и за поевтиняването на такса лекар за пациентите.