Министерско признание: Цените на горивата извън властта на държавата

Държавата на практика няма много на брой сериозни механизми, за да влияе върху цените на горивата, каза във Варна транспортният министър Ивайло Московски.

Министерско признание: Цените на горивата извън властта на държавата
Цените са предмет на абсолютна чисто пазарно търсене и предлагане, призна във Варна транспортният министър Ивайло Московски. Ясна е конструкцията на цената на горивата – стойността на суровия петрол, преработката на суровината, акциз-данък и търговски печалби, както и малкия процент на биогориво, което влиза вътре, обясни министърът.
 
„Много са малко механизмите, които пряко държавата може да упражни, затова аз няколко пъти казах, че ако се стигне до вариант, в който държавата трябва да поеме някакъв ангажимент за нивото на цените на горивата – това което може да направи, е да промени акциза и ДДС, но това всъщност е сложна процедура. Тя минава през т.нар. процес на дерогация в Брюксел – особено за акциза трябва да се иска разрешение от Брюксел. Ако цените тръгнат в неконтролиума посока, вероятно Европа ще излезе със становище”, смята министър Московски.
 
По отделно всяка държава едва ли би могла да вземе подобно решение.