Комисията "Кушлев" дири 132 000 лева от добричлия

Окръжен съд – Добрич, разглежда иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 34-годишен добричлия


Комисията "Кушлев" дири 132 000 лева от добричлия
Окръжен съд – Добрич, даде ход на гражданското дело, образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 34-годишния Страхил Стр. К. и неговата съпруга. Комисията претендира за отнемане в полза на държавата на имущество с обща стойност 131 925,85 лв.

Производството на Комисията срещу тях е образувано във връзка с осъждане на Страхил за измама. На 28-ми ноември м.г. е влязла в сила присъда на Районен съд – Добрич срещу него за това, че на 25-ти октомври 2008 г., в Добрич, заблудил служител на строителна фирма и с това е причинил на дружеството имотна вреда в размер на 8 668,02 лв.

При проверка на семейното му имущество било установено, че през проверявания период от 1-ви март 1999 г. до 31-ви декември 2011 г., извършените от двамата ответници  разходи надвишават получените приходи с 81 097,46 лв. или 663,12 минимални работни заплати. Според експертите на Комисията нямало данни за законни доходи на Страхил, които да му позволяват придобиването на имущество на стойност 131 925,85 лв. Комисията настоява за отнемане в полза на държавата на банкови депозити и суми, получени от продажбата на недвижим имот, три леки автомобила, лизингови вноски за трети, и на дружествени дялове.

Ответниците оспорват пред Окръжен съд мотивираното искане на Комисията. Според тях, то е недопустимо и следва да бъде оставено без движение. Те твърдят също, че не може да се направи обосновано предположение, че имуществото е придобито от престъпна дейност, а разходите им в проверявания период са в по-малък размер от изчислените от Комисията.

След като изслуша страните, съдът допусна до разпит трима свидетели на ответниците, както и да бъдат изготвени съдебно-техническа експертиза за пазарната стойност на два имота и съдебно-автотехническа експертиза за продажната цена на пет автомобила. Заключенията на вещите лица по тях ще бъдат ползвани при изготвяне на съдебно-икономическа експертиза за разходите и приходите на ответниците и съотношението между тях.

Делото ще продължи на 17-ти октомври 2012 г.