Цената на брашното на едро бележи незначително повишение

В по-голяма част от областите са налице ценови колебания в границите от -3,3 в Ловеч до +8,0% в Добрич

Цената на брашното на едро бележи незначително повишение
Като цяло, през изминалата седмица (11 – 18 юли 2012 г.) пазарът на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно е относително спокоен.

Средно за страната, цената на брашното на едро бележи незначително повишение (с 1,2%) спрямо предходния период, до 0,87 лв./кг. По области, брашното се търгува на цени в диапазона от 0,68 лв./кг (Враца) до 1,02лв./кг (Варна). В по-голяма част от  областите са налице ценови колебания и в двете посоки, в границите от -3,3 (Ловеч) до +8,0% (Добрич).

Средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,01 и 1,07 лв./кг.

Почти в цялата страна големите супермаркети запазват цените на дребно на брашното от предходната седмица, като стойностите отново варират от 0,96 лв./кг (Видин) до 1,09 лв./кг (Кюстендил). Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава единствено в Перник – леко понижение с 2%.

Цените на брашното в по-малките магазини на страната се също се запазват в интервала от предходната седмица от 1,02 лв./кг (Русе) до 1,18 лв./кг (Шумен). Незначително поевтиняване на продукта се регистрира само в София и Перник, съответно с 2,3 и 1,9%. Единствено в Добрич е налице незначително поскъпване на продукта, с 2,4%.

Средно за страната, цените на брашното в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,06 лв./кг, като тази разлика достига до 0,18 лв./кг в Шумен.

Най–голяма разлика между цените на едро и цените на дребно се регистрира отново във Враца - 0,31 лв./кг в големите супермаркети и 0,37 лв./кг – в по-малките магазини.