23 000 туристи на добруджанското Черноморие в момента

Легловата база по морето край Добрич е заета почти на 100% към днешна дата.

23 000 туристи на добруджанското Черноморие в момента

Почиващите в хотели и къмпинги по добруджанското Черноморие - от Дуранкулак до Кранево, в момента са близо 23 000, съобщи Димитър Димитров – председател на Браншовата Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за област Добрич. В региона на Каварна и Шабла са заети напълно всички стаи и там определено търсенето надхвърля предлагането.


 

По морето край Добрич тази година най-много са туристите от Русия, Румъния, България, следват Германия, Англия, както и Полша и Чехия.

 

Най-голям ръст в сравнение с миналото лято се отчита при гостите от Украйна и Русия. Новост е, че част от тях вече идват по добруджанското Черноморие и без предварителна резервация - виждат в Интернет прогнозата за предстоящи 10 слънчеви и топли дни, и поемат към България, обясни Димитров.

 

Друга нова тенденция, която той е открои е ръстът в размер на 35% на предварителните резервации от българи. Основната причина е изискването на закона отпуските да бъдат заявени при работодателя в края на предходната година. Планиралите почивката си още в началото на годината са се възползвали от преференциалните цени за ранно записване - с около 20-30% по-ниски, съобщи Димитър Димитров – председател на Браншовата Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в регион Добрич.