Студенти практикуват творческо писане в Албена

Днес се открива първият workshop по творческо писане за младежи, организран от к.к. „Албена”

Студенти практикуват творческо писане в Албена

Писането за комерсиални цели не е лесна задача и всеки опитал се да пише за по-голяма публика от собственото си семейство, знае, че му е нужна насока и коректив. Ето защо решихме да „сблъскаме” двата най-престижни университета в България и да видим студентите на Софийския университет „Св. Климент Охридски” или на Нов български университет са по-добри в оригиналното писане.



От 16 до 20 юли студентите ще имат възможност да работят с най-успелите и утвърдени писатели у нас, преподаватели и журналисти. Започваме с курса по поетическо писане, който ще водят поетите Владимир Левчев и Йордан Ефтимов. Следват съветите на дългогодишния главен редакор на сп. Playboy и настоящ на сп. Biograph Георги Неделчев.


Програмата продължава с практически курс по писане на сценарий под ръководството на  главните сценарасти на хитовия сериал „7 часа разлика” Милена Фучеджиева и Любен Дилов-син. Носителят на наградата ВИК за 2005 г. Емил Андреев ще разкрие опита си в един от най-атрактивните художествени жанрове – краткия разказ. А най-успешната жена романист у нас Людмила Филипова, автор на 7 бестселъра, заедно с доц. д-р Иван Иванов от Софийския университет имат нелеката задача да дадат практически знания на студентите как се пише в най-популярния жанр – романа.


Наситената практическа програма ще приключи с финалния „сблъсък” между студентите. Ще им бъде поставена творческа задача, а най-добрият ще бъде отличен с грамота.


Организаторите планират да поставят началото на ежегодна младежка програма, която да доведе до откриванете на новите български писателски таланти.