2 години зад решетките получи добрички лихвар

Наказание 2 години лишаване от свобода при строг затворнически режим получи 36-годишният Светослав Н. Пасев от Добрич, след като Окръжен съд одобри сключеното от него и прокуратурата споразумение за решаване на наказателното дело в досъдебното производство

2 години зад решетките получи добрички лихвар

Пасев бе признат за виновен в това, че през периода от 19-ти септември 2002 г. до края на ноември 2009 г., в Добрич, без съответното разрешение, издадено от БНБ, е извършил по занятие банкови сделки по Закона за кредитните институции, за които се изисква такова разрешително. Той предоставил 13 парични заема на 17 лица на обща стойност 85 001,24 лв. срещу лихва. От тази дейност получил значителен неправомерен доход в общ размер на 47 631,36 лв. Най-малкият предоставен от Пасев заем е в размер на 1200 лв., а най-големият - 20 000 лв.



Окръжен съд – Добрич реши да отнеме в полза на държавата неправомерно получените пари и осъди Пасев да ги заплати.


Съдът допусна делото да приключи по този ред, след като Пасев заяви, че се признава за виновен, запознат е със съдържанието на споразумението, разбира последиците му на влязла в сила присъда и доброволно го е подписал.


Пасев има средно образование, не е семеен. В момента той търпи наказание от 8 години и 3 месеца лишаване от свобода. През април 2011 г., Окръжен съд – Добрич групира наложени му 2 наказания: 5 години и 6 месеца със споразумение, одобрено от същото съдилище и друго наказание от още толкова, по присъда на Районен съд. Определеното общо наказание бе увеличено с 2 години и 9 месеца.